Яне Янев засвидетелства подкрепа към финансовия министър Симеон Дянков. На специална среща в централата на РЗС екипите на Янев и Дянков обсъждаха Бюджет 2012 и общи инициативи.

След срещата лидерът на РЗС подчерта, че бюджетът за следващата година е десен, консервативен, а параметрите му определи като единствено възможни заради финансовата криза. По думите му, с този бюджет Симеон Дянков дава силен позитивен знак на водещите фигури в ЕС.

Според Янев все пак в бюджета трябва да се направят някои корекции и посочи намаляване бюджетите на МВР, на някои структури като комисията по досиетата, както и на парламента.

Той се ангажира лично да предложи намаляване бюджета на МВР при първото четене в пленарна зала. „Над 50% от служителите в МВР са полицаи-папкаджии, разнасят папки от бюро на бюро, от кабинет на кабинет и получават заплати по-високи от тези на университетски преподаватели," аргументира се Янев и допълни: „Не сме срещу теренните полицаи, но сме срещу полицаите-папкаджии."

Според лидера на РЗС трябва да бъде намален бюджетът на Комисията по досиетата поне с 3 милиона лева: „Тя няма нужда от повече от 5 милиона лева бюджет, тъй като вече е разкрила депутати, общински съветници и кой ли не и няма толкова много работа."

Янев е категоричен, че трябва да бъде последван примерът на Дянков със закриването на Държавния резерв и това да се случи и с други административни структури. Той изрази недоумение и защо е необходимо да съществуват едновременно и СЕМ, и Комисията за регулиране на съобщенията, които според него трябва да бъдат обединени в една институция. Янев изрази надежда това да се случи преди гласуването на Бюджет 2012.

Лидерът на РЗС заяви категорично и че трябва да се намали бюджетът на парламента поне с 10%. Това, по думите му, ще е знак, че парламентарната република е готова да започне реформата от най-важната институция - Народното събрание. „Там е раздут щатът и би следвало да се редуцира до необходимия минимум", убеден е Янев.

Като друга наложителна корекция в бюджета за 2012 година той посочи парите за Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Според него те трябва да се повишат поне с 1 милион лева. Ако това стане, те ще вкарат в хазната 100 милиона лева," изчисли лидерът на РЗС.

Помолен да обясни поредния обрат в отношенията на РЗС към управляващите, Янев каза, че сега е повече от необходимо да има консенсус за финансовото здраве на България.

Симеон Дянков похвали водената финансова политика и бодро заяви, че вече сме постигнали финансова стабилност и е време да мислим за културата, здравеопазването, социалните системи, защото това е бъдещето.

Помолен да коментира отказа на Сметната палата да завери доклада на МЗХ, Дянков обясни, че във връзка с промените в Закона за сметната палата и държавната финансова инспекция е нормално първата година да има доклади от Сметната палата с по-строги забележки. Той изтъкна, че към над 10 министерства, сред които и финансовото, няма забележки и потвърди, че има едно - земеделското, чиито доклад не е приет.

Това означава, че това министерство има да направи повече, отколкото е направило досега, подчерта финансовият министър.