Сметната палата е отказала да завери финансовия отчет на Министерство на земеделието и храните за 2010 г., стана ясно на пресконференция с резултатите от заверките на годишните финансови отчети на министерствата.

Данните оповестиха председателят на Палатата проф. Валери Димитров и заместник-председателите Цветан Цветков и Валери Апостолов.

Проверени са отчетите на 172 бюджетни организации, сред тях 94 общини и 34 ВУЗ-а.

Основният проблем при земеделското ведомство е липсата на отчетност за хидромелиоративните съоръжения, те не са инвентаризирани и не са осчетоводени.
Одитният орган вече е разговарял с министър Мирослав Найденов, който е обещал до средата на 2012 година хидромелиоративните съоръжения да бъдат инвентаризирани.
В земеделското ведомство умишлено била изтрита базата данни на хидромелиорациите и оттам дошъл проблемът.

Заверка без резерви са получили 9-ведомства, 9 ВУЗ-а и 7 общини.
Отлични са отчетите на Конституционния съд, Комисия за финансов надзор, КЗК Комисията по досиетата , КРС, Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност,  ДАНС, Държавния резерв, Агенцията за ядрено регулиране
Народното събрание, администрацията на президента, както и министерство на финансите са получили одитно становище без резерви с обръщане на внимание за определени грешки в отчетите си.

Становища с резерви са получили Министерски съвет, МВР, Външно министерство, МОСВ, Министерство на отбраната, Министерството на транспорта , министерство на труда и социалната политика, спортното министерство, НСО и НРС.
С подобни становища са и доста ВУЗ-ове и общините Несебър, Балчик, Разград, Търговище, Видин, Враца, Монтана, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Свищов Дупница, Перник, Кюстендил, Родопи и др.
Стана ясно още, че Министерство на отбраната от 2006 година насам получава одитно становище с резерви.

Министерски съвет все още продължава с осчетоводяване на активи. МВР все още не е извършило пълна инвентаризация на пасиви и активи, но стана ясно, че Сметната палата не е констатирала пропуски в отчетите за даренията на МВР.
Не добро е счетоводството и на НСО.
От Сметната плата припомнят, че когато има отказ за заверка на годишен финансов отчет на ведомство докладът се изпраща при финансовия министър, който на база на член 53 от Закона за сметната палата може да ограничи бюджета на ведомството или да запорира сметките му.
Досега обаче никой финансов министър не е налагал тази мярка.

Одитно становище без резерви се дава, когато е получен финансов отчет, изготвен в съответствие с приетите счетоводни принципи, отразеното в него съответства на информацията за одитирания обект и са оповестени всички съществени въпроси свързани с финансовия отчет.

Одитно становище без резерви с обръщане на внимание се дава, когато при изпълнение на одитната задача са установени обстоятелства, поради които потребителят на информацията не може да получи достатъчно ясно разбиране по определени въпроси във финансовия отчет.

Одитно становище с резерви се дава, когато са налице несъгласие или несигурност в една или повече позиции от финансовия отчет, които са съществени, но не са фундаментални за разбирането му.
Одитно становище за отказ от заверка се дава, когато е невъзможно да се изрази становище по финансовия отчет като цяло, когато финансовият отчет не е съставен вярно и честно.