Закрива се Държавната агенция „Държавният резерв и Военновременни запаси" и се създава Изпълнителна агенция по нефт и нефтопродукти към Министерството на транспорта.

Това решиха министрите на днешното си заседание с промяна в закона за задължителните запаси от нефтопродукти.

Щатът на досегашния Държавен резерв е около 600 бройки, а новата агенция ще има щат само от 39 човека, съобщиха от правителствената информационна служба.

Останалите дейности от Държавния резерв ще бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната и МВР, съответно за военно време и за мирно време. Все още се обсъжда дали да не бъдат прехвърлени функции и на земеделското министерство във връзка с резерва от зърно и друга продукция.

Ще бъде създадена ликвидационна комисия, която до една година ще прехвърли активите, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Той припомни, че по същият начин е имало такива ликвидационни комисии при закриването на Министерството на държавната администрация и Министерство по бедствията и авариите. Той уточни още, че в ликвидационната комисия за закриването на Държавния резерв ще влезне и представител на земеделското министерство евентуално и на здравното министерство.

Очаквано кабинетът прие минималната работна заплата да се вдигне на 290 лева от 1 май 2012 г. Това е сумата за заплащане на работно време от 8 часа при 5-дневна работна седмица. Минималната часова работна заплата е 1,72 лв.

Правителството определи и нов размер на линията на бедност за страната за 2012 година - 236 лева. Според правителството размерът е определен, така че бедните домакинства да са в състояние да задоволяват своите минимални жизнени потребности. За изчисленията са ползвани данните от изследването на НСИ за бюджетите на домакинствата в България.

Симеон Дянков съобщи още, че правителството е приело промени в Кодекса на труда и че ще бъде създадена агенция за временна работа.

Той съобщи още, че са променени критериите за представителност в Тристранния съвет като е постигнато уеднаквяване на изискванията по отношения на синдикати и работодатели. Вече за представителни ще се считат тези от тях, които са представени в ¼ от общините. По отношение на секторите също е уеднаквено изискването да са представени 25 %. Дянков съобщи, че е завишен критерият за брой членове на синдикати, който става 75,000.