Около 500 души са били арестувани при тридневните протести в различни щати в САЩ след оповестеното решение да не бъдат повдигани обвинения на полицая, застрелял чернокожия младеж Майкъл Браун в щата Мисури, преадоха световните информационни агенции.

Съобщава се, че в демонстрациите са участвали стотици, които са изразили несъгласие с решението на Голямото жури и са скандирали срещу полицията. Някои от мирните демонстрации прераснаха с сблъсъци, съобщава се и за вандалски акции. При неподчинение на заповедите на органите на реда са последвали арестите.

Подобни акции се проведоха и извън страната, пред американските посолства.

В самия Фъргюсън протестите стихват, но се съобщава за още двама задържани. Стана ясно, че присъдата няма да бъде преразгледана. Полицаят Дарън Уилсън ще напусне полицията на Фъргюсън.

Уилсън, който уби в началото на август в град Фъргюсън, щата Мисури, невъоръжения 18-годишния Майкъл Браун заяви, че не се чувства виновен за убийството. Той посочи, че Браун не се подчинил на полицейска разпоредба и дори се е опитал да вземе оръжието му.

Сблъсъците са във връзка с това, че много афро-американци призоваваха полицаят да бъде обвинен в убийство, но срещу Уилсън няма да бъдат повдигани обвинения след решение на съда.