Близо 2200 души от Националната гвардия на САЩ ще бъдат разположени тази вечер във Фъргюсън, каза губернаторът на щата Мисури.

Те имат за задача да овладеят ескалацията на насилие.

От своя страна адвокатите на семейството на убития чернокож младеж Майкъл Браун разкритикуваха воденето на делото срещу убилия младежа бял полицай.

Полицаят Дарън Уилсън, който уби в началото на август в град Фъргюсън, щата Мисури, невъоръжения 18-годишния Майкъл Браун заяви, че не се чувства виновен за убийството. Той посочи, че Браун не се подчинил на полицейска разпоредба и дори се е опитал да вземе оръжието му.

Уилсън заяви пред Ей Би Си, че съжалява за смъртта на Майкъл Браун, но подчерта, че действията му в ситуацията са били правилни, тъй като е следвал длъжностните инструкции на полицаите. Освен това, той подчерта, че в такава ситуация би стрелял, дори и ако нападателят е бил бял, а не чернокож.

Сблъсъците възникнаха след решение на Голямото жури на Мисури по случая със застрелването на чернокожия младеж Майкъл Браун от полицая Дарън Уилсън през август.

Според решението полицаят няма да ходи на съд.

Има информация за най-малко 61 арестувани през предишната нощ във Фъргюсън.

От пожарната съобщиха, че демонстрантите са извършили най-малко 25 палежа. Най-малко една полицейска кола, пицария и друга сграда са били запалени тази нощ, също така са били разграбени малък хранителен магазин и магазин за автомобилни части.

Полицията използва сълзотворен газ в отговор на хвърляни от протестиращите бутилки и камъни.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че не може да бъде оправдано подпалването на сгради, коли и разрушаване на имущество.