В 11 града в САЩ се провеждат нови протести заради решението да не се повдигат обвинения срещу полицая, който застреля чернокожия тийнейджър Майкъл Браун във Фъргюсън, Мисури, съобщава БиБиСи.

Демонстрациите от Ню Йорк до Сиатъл предимно са мирни, но сблъсъци избухнаха в Оукланд, Калифорния. Протести има също в Сейнт Луис, Сиатъл, Албакърки, Ню Йорк, Кливланд, Лос Анджелис, Оукланд, Минеаполис, Атланта, Портланд и Чикаго.

Също размирици има и във Фъргюсън, където полицията извърши 44 ареста тази нощ.

Близо 2200 души от Националната гвардия на САЩ са разположени в града.

Шефът на полицията каза, че през последната нощ е било по-спокойно в 21-хилядния град. Само веднъж е използван сълзотворен газ, добави ръководителят на силовата структура, след като бяха счупени прозорците на кметството от протестиращи.

В понеделник вечерта ситуацията излезе извън контрол. Градът не е виждал сблъсъци от такъв мащаб преди. Тогава бяха арестувани 61 души.

По-рано полицаят Дарън Уилсън, който уби в началото на август в град Фъргюсън, щата Мисури, невъоръжения 18-годишния Майкъл Браун заяви, че не се чувства виновен за убийството. Той посочи, че Браун не се подчинил на полицейска разпоредба и дори се е опитал да вземе оръжието му.

Сблъсъците са във връзка с това, че много афро-американци призоваваха полицаят да бъде обвинен в убийство, но срещу Уилсън няма да бъдат повдигани обвинения след решение на съда.