Това дело е един балон и ще завърши, както завършва всеки балон, Това заяви бившия главен прокурор Никола Филчев, след като с часове бе разпитван в Софийски градски съд по делото Октопод.

Той обясни какъв обикновено е финалът на балоните:
„Първоначално надуваш балона - радост, оживление, големи очаквания. След това го изпускаш - балонът лети във въздуха - наоколо ръкопляскания, аплодисменти - на върха си! И идва момнет, в който балонът като всеки се спуква и никога не можеш да го надуеш пак".

Филчев обеща специално за медиите да даде пресконференция на стълбите на съдебната палата и да отговори на всичките им питания.

Припомняме, на вчерашното заседание по делото бяха разпитани 10 свидетели, сред които бивши и настоящи шефове на ДАНС и други ВИП персони от службите.
Днес освен Филчев, в съдебната зала е и Едвин Сугарев.

Алексей Петров вчера лаконично заяви - цикрът започва, но това дело ще има лоши последици за националната сигурност.

Във видимо добро настроение и с чувство за хумор премина разпита на Филчев. На стандартния въпрос на съдия Румяна Ченалова, дали е осъждан, бившият главен прокурор отговори: „Засега!"
На въпроса й: „Наясно ли сте с правата си?", Филчев заяви: „Да, чувам ги за първи път, но обещавам да казвам истината"

След тези встъпителни въпроси започна хумористичния разговор между прокурор Светлозар Костов и Никола Филчев.

Светлозар Костов: „Здравейте, г-н Филчев!"
Никола Филчев: „Здравейте, г-не!"
Светлозар Костов: „Кога бяхте главен прокурор?"
Никола Филчев: „Не си спомням. Вие спомняте ли си?"
Светлозар Костов: „Бил ли сте изобщо главен прокурор?"
Никола Филчев: „Не си спомням."

Съдия Румяна Ченалова се намеси и настоя разпитът да премине в по-сериозен тон.

„Не знам кое е това дело. Кои са подсъдимите, така на пръв поглед не мога да кажа, покажете ми ги!", така Никола Филчев отговори на въпросите на държавното обвинение, познава ли някой от подсъдимите и какво знае за настоящото дело. След като му показаха кои са подсъдимите Филчев обясни , че познава Алексей Петров и Цеко Йорданов.

Филчев подчерта, че през 1999-та видял Алексей Петров в отделението на баретите, където се ръкували, защото ги запознал бившият главен секретар на МВР Божидар Попов. След това Филчев виждал Алексей Петров в ресторант „Златният телец".

„Вашата майка познава ли Алексей Петров, поинтересува се прокурор Светлозар Костов. Този въпрос леко ядоса бившия главен прокурор, който отговори: „Дайте да не си правим майтап с майка ми, тя е умряла и е възрастна, за да го познава."

На въпрос познава ли бившия шеф на Национална служба сигурност, ген. Атанас Атанасов, Филчев отговори: „По име го познавам, но и да го видя, няма да го позная." Филчев категорично отрече да е разговарял с генерал Атанасов за назначаването на Алексей Петров в НСС, както вчера заяви Атанасов.

Бившият първи обвинител в държавата се изказа със суперлативи по адрес на прокурора Цеко Йорданов: „Познавам го като човек, който нито се подмазваше на старата власт, нито на новата власт.", подчерта Никола Филчев. „Познавам го като отличен юрист като човек, който никога не е фабрикувал доказателства. Не е монтирал обвинения като други.", допълни Филчев. „Той е един достоен и честен човек, а не подлец като други.", посочи още той.

От думите на Никола Филчев стана ясно, че нищо и никого не е прикривал в практиката си. Пред съда обаче той призна за свои леки закононарушения, извършени от съчувствие.

Първото нарушение станало, когато започнало разследване срещу познатия на Филчев прокурор- Николай Колев (убит пред дома си в края на 2002 година, б.р.). Колев го помолил разследващите да не претърсват апартамента му до х-л Хемус, където живеела бременната му тогава снаха. Филчев се съобразил с молбата на Колев.

Другото закононарушение на бившия главен прокурор е, че спрял разследването срещу Божидар Попов, следствен за подслушване, когато разбрал, че Попов умира от рак. А справедливостта и човечността са над закона, посочи бившия главен прокурор.

Филчев обясни защо толкова добре се чувства в съдебната зала. „Голяма част от присъстващите в залата са ми студенти или са назначавани от мен. Само един в залата очакваше назначение от мен, но не беше удовлетворен.", подчерта Никола Филчев.

Въпрос към него зададе и лорд Голдсмит, който днес се включи към защитата на Алексей Петров: „Радвам се, че се виждаме отново след толкова години, съжалявам само, че е по този повод."
С тези думи бившият британски главен прокурор се обърна към колегата си. Филчев обаче му отговори с усмивка и ентусиазъм: „Обстоятелставата са много хубави. Аз помагам на съда да установи истината. Това е висока чест за мен, ако трябва всеки ден ще идвам, дори и когато съдът не заседава."

Бившият главен прокурор беше категоричен, че не е протектирал Алексей Петров. Той дори е учуден защо разпитват него за назначението на бившата барета, след като главният прокурор няма нищо общо с кариерното развитие на бившата барета.
След като Голдсмит приключи с въпросите си двамата с Никола Филчев приятелски се ръкуваха.

Бившият главен прокурор беше подложен на две очни ставки в рамките на днешното заседание. Първо той се изправи лице в лице с генерал Атанас Атанасов. Атанасов беше категоричен: „Познавам го лично от '97-ма, когато беше заместник- министър на правосъдието, но не бих казал, че сме в добри отношения." „Аз не го познавам", заяви Никола Филчев, но призна, че лицето на генерала му е леко познато.

Бившият шеф на НСС заяви пред съда, че Филчев му се обадил по телефона, за да лобира за назначението на Алексей Петров в НСС. Филчев от своя страна отсече: „Лъжа! Ти много добре знаеш, че исках от премиера Костов да те уволни, заради подслушването. За какво да ти се обаждам?"

Филчев каза, че при този разговор Костов му казал: „Готов съм да го уволня, но жена му е много алчна."
Бившият главен прокурор обясни, че в сметките на жената на Атанас Атанасов имало милиони долари.
Тук съдът настоя двамата свидетели да се придържат към същността на делото. Генералът атакува Филчев с въпроса: „Вие идвали ли сте в моя дом, в квартал „Изток"?" Филчев бе категоричен: „Аз надали съм идвал у вас, защото не Ви познавам."

Филчев все пак призна, че е ходил на гости на човек с фамилия Атанасов, който се хвалил с огромния си апартамент и Филчев отишъл да види как се живее в жилище от стотици квадратни метри, докато той по това време живеел в гарсониера. Бившият главен прокурор каза ,че по физиономия не свързва онзи Атанасов с генерала пред него. Попитан от съда има ли въпрос към Атанасов, Филчев отговори : „Много ще ми дойде."

Втора очна ставка бе проведена между Валентин Шотев, собственик на ресторант „Златният телец". Стана ясно, че Шотев е виждал Филчев на една маса с Алексей Петров поне три пъти. Двамата, в компанията на Филко Славов - бивш командир на баретите, са били на една маса в летния период на 2000 година. От своя страна Филчев бе категоричен че до 2004 не е седял на една маса  с Алексей Петров.