Това дело ще нанесе сериозен удар върху репутацията на страната и националната сигурност, ще засегне и партньорството, заяви Алексей Петров, главният обвиняем по делото „Октопод", което започна в Софийски градски съд.
По думите му, заседание като днешното ще доведе до унижение за България.

Десет са призованите свидетели на днешното заседание, голяма част от тях - ВИП.

Сред тях е и бившият главен прокурор- Никола Филчев. Оказа се обаче , че е станала грешка и той е трябвало да бъде призован за утрешното заседание. Филчев не беше „очарован" от тази грешка и демонстративно напусна залата.

В съдебна зала се явиха и останалите призовани за днешните цели, сред които: Петко Сертов, Иван Драшков, Емануил Йорданов, Аврам Иванов и Атанас Атанасов.

На въпрос кой е призовал Иван Драшков и Петко Сертов да свидетелстват днес Алексей Петров заяви:
„Преди време казах, че всичко това ще бъде един цирк и той днес стартира. Това, което ще кажат тези свидетели на днешното заседание няма да имат никаква връзка с юридическият изход на делото. На всички са раздадени роли, ще видим кой как ще ги изпълни”.

ВИП свидетелите се мъчат да си спомнят как Ал. Петров е назначен в службите
Още...

Повече от час и половина продължава разпитът на бившия шеф на констраразузнаването Атанас Атанасов.
Той поясни, че от момента на познанството си с Алексей Петров до момента отношенията им са сложни, но не и враждебни.
Припомняме, именно по времето на Атанасов Алексей Петров е назначен за офицер под прикритие в Национална служба „Сигурност".

По думите на Атанасов той е получил информация за Алексей Петров покрай делата, които са водени срещу генерала за периода 2002 г. - 2007 г. Тогава Атанасов събрал данни за личното обкръжение на тогавашния главен пкорурор Никола Филчев и установил, че Алексей Петрови имал лични контакти с Филчев.

На днешното заседание Атанасов призна, че 7 години е бил подложен „на отвратителен тормоз" от страна на Филчев и прокурори от неговото обкръжение. Въпросните прокурори дори са го заплашвали с арест.
По време на разпита Атанасов поясни, че той знае за съществуващи връзки по онова време между довчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев, които връзки са протичали чрез Алексей Петров.

Атанасов коментира и статия във вестник Галерия от дек. 2009 г. със заглавие „Атанасов поръча прокурора Колев" (убитият през декември 2002 година военен прокурор, б.р.).
Атанасов поясни, че е прочел тази статия, но по думите му съдържанието й не кореспондира със заглавието. Става въпрос за една политическа битка и заради това не съм си търсел правата в съда, поясни Атанасов.

След като завърши разпитът, Атанасов коментира пред журналисти, че не знае дали Алексей Петров е предоставял доклади на президента Георги Първанов, които да не са били получавани от другите водещи политически фигури в страната.

Той не пожела да конкретизира каква е точната връзка между Петров и Първанов. На въпроса дали довчерашният държавен глава е бил зависим от Никола Филчев, Атанасов категорично заяви: „Г. Първанов винаги е бил зависим от Държавна сигурност”.

Минути след изказването на генерал Атанас Атанасов пред съда, в дадената почивка Алексей Петров го призова да не конкретизира връзките му с Георги Първанов и се закани, че ако го направи ще го осъди. Петров повтори за пореден път, че той се е виждал с Първанов, но само на публични места.

В началото, заседанието бе забавенто повече от два часа, тъй като двама от подсъдимите - Янко Попов и Цеко Йорданов, поискаха да бъде направен отвод на прокурора Светлозар Костов. Самият Попов обясни пред съдиите, че с държавния обвинител се познават от 1985, тъй като са учили в един ВУЗ. Освен това по думите му, прокурор Костов неколкократно се е опитвал да му въздейства, да даде едни или други показания.

Янко Попов каза още, че след като му е повдигнато обвинението през февруари миналата година, той е бил викан в Национална Следствена служба и отново му е предлагана „сделката " за неговите показания. „Аз бях призован за разпит в националното следствие с посредничеството на защитената свидетелка Каилидска." Тя влезе заедно с охраната си и ме попита: „Ти към нас ли си или към другите?".
На този въпрос Янко Попов отговори, че той не е правил нищо нередно и, че няма за какво да се договаря с тях.

От своя страна прокурор Костов отрече да е присъствал на подобна среща и определи искането за отвод като неоснователно и като опит да се отстрани "неудобният" прокурор. Той призна, че с Янко Попов за завършили един ВУЗ, но не помни да са се познавали тогава. Освен това призова съдебният състав да види протокола и да изясни от кого е разпитван 3- 4 пъти обвиняемият.

Два часа след началния час на заседанието, съдия Ченалова определи изказванията за отвод на прокурор Костов като неоснователни и необосновани, и ги остави без уважение.


Свидетели (ляво-дясно): Иван Драшков, зам.шеф на ДАНС; Виктор Михайлов, ексминистър на вътрешните работи; Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС