Повече от 7 часа продължават разпитите по делото „Октопод" в Софийски градски съд.

След двучасовия разпит на Атанас Атанасов пред съдиите застана зам. шефът на ДАНС Иван Драшков. Той разказа, че се познава с обвиняемия Алексей Петров от средата на 2001 година, когато е бил офицер за оперативно внедряване в Национална служба сигурност (НСС). Драшков поясни, че не е знаел много за Петров.

Провеждал е обаче разговор с Атанасов, който го е разпитвал за Алексей Петров дали се познават и какви впечатление има от него, коментирали са и темата Петров да бъде привлечен към службата. Това става в началото на 2001 година.

Мнението на Драшков не било еднозначно. Той бил „за", след като Петров разполагал с определени позиции, но от друга страна го свързвали със силовите структури. Така след седмица Петров бил назначен в направление икономическа и вътрешна сигурност, ръководена от Николай Начев.

Като цяло Драшков не знае за всички задачи, изпълнявани от Петров като офицер на оперативно внедряване. „Може да се направи съотносимост към проблемите в „Кремиковци" и стачката на таксиметровите шофьори от 2001 година. Целта е била да се създадат позиции между ръководствата на таксиметровите фирми, за да може по-късно да се влияе в положителна насока", заяви Драшков.

Той каза, че е запознат с атентата срещу Петров от август 2002 година, когато по него бе стреляно пред басейн Спартак. След това е било взето решение Петров да бъде отстранен от тази позиция, за да не се дискредитира службата в последствие.

Шефът на Национална служба сигурност е поискал да бъде намерен подходящия начин Петров да бъде освободен, като във връзка с това са намелели и задачите, които са му били възлагани. Алексей Петров от своя страна обаче продължавал да търси контакти със службата.

Петров е преназначен в ДАНС през 2008 година, след като е избухнал скандалът, свързан с разкриването на факта, че бил офицер в НСС. Припомняме, това стана след словесните двубои между бившия шеф на ГСБОП Ваньо Танов и тогавашния вътрешен министър Румен Петков. От тях стана ясно, че Алексей Петров в качеството си на офицер под прикритие е уредил прословутата среща на Румен Петков с братя Галеви, проведена в басейна Спартак.

Тогава шефът на ДАНС Петко Сертов е взел решението Петров да бъде осветлен и да се занимава с явни неща.

Иван Драшков разказа още, че с обвиняемия имал само формални отношения, поради което не се е стигнало до конфликти между тях. Той поясни, че в ДАНС Петров е заемал длъжност съветник с ранг експерт в кабинета на председателя на агенцията Сертов.
Длъжността съветник не кореспондира с пряка оперативна работа или водене на агентура", заяви Драшков.

На въпроса дали знае за срещи между Петров и братята Красимир и Николай Маринови -Маргините, Драшков заяви, че само е чувал за тях и не знае повече подробности.

Преди Иван Драшков беше разпитан бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Като цяло той не си спомняше много подробности около назначаването на Петров.
Йорданов поясни, че в началото на 2001 година е получил предложението от Атанас Атанасов за назначаването на Петров. На базата на неговия опит - личен и професионален, с цел да предоставя важна информация за Националната сигурност.

Емануил Йорданов не се е срещал лично с Петров преди да издаде заповедта за назначаването му. Йорданов заяви и че не си спомня с тогавашния главен прокурор Никола Филчев да са разговаряли по темата за назначаването на Петров.
Бившият министър припомни, че по това време той е бил с влошени отношения с прокурора след скандала с откритите срс-та за подслушване дома на Филчев.

Няма лични впечатления за контакти между Филчев и Петров.

Йорданов каза още, че не знае да е имало финансова зависимост на неговия брат Ангел от Алексей Петров или Кирил Топалов. Той поясни, че знае за среща между Ангел и Петров през 1997 година, но няма данни за техните отношения след това.

Като цяло днешното заседание беше прекъсвано неколкократно във връзка с искания на прокуратурата да се представят различни папки от общ 167-те тома материали по делото. Това наложи принудителни почивки от по 30 минути.

След една такава почивка се оказа, че липсва жълта папка със свидетеля Атанас Атанасов. След като тя не беше намерена прокурор Светослав Костов обеща да „издири" тези доказателства, тъй като са важни за прокуратурата. До края на днешното заседание предстоят да бъдат разпитани още 6-ма души. Основният обвиняем по делото Алексей Петров изслуша на крака разпитите на всички свидетели.