Сериозен урок по политическа култура дали жителите на Сърница на вота миналата седмица. Това послание отправи от трибуната в НС лидерът на ДПС Лютви Местан, като с това за пореден път през последните дни вкара в дневния ред на политическото говорене темата за частичните избори в малката община Сърница.

Избирателната активност не е 74%, а е близо 100% по данни на ДПС. Избирателите упражниха своя вот спокойно със съзнанието, че отново ще живеят като комшии след изборите, поясни Лютви Местан два дни преди балотажа в неделя, който изправя един срещу друг кандидатите на ДПС и ГЕРБ.

Референдумът за задължителното гласуване е срещу ДПС, убеден Местан
Още...

ДПС не са изненадани от резултата - техният кандидат е на първо място. Загубилите изтървали нервите си според лидера на партията. Сърничани са доказали, че имат висока политическа култура, убеден е Лютви Местан.

Брутален политически натиск, почти репресия, по думите му, оказвали политиците върху избирателите в Сърница. Ако нечие статукво е нарушено, това е на онази партия, която има кметове и на трите населени места в общината, подчерта Местан, визирайки ГЕРБ.
Цялата власт е ваша, обърна се той към управляващите. Той ги обвини в политическо безсилие.

Местните кметове на управляващите заплашвали, че временно заетите щели да бъдат уволнени, ако не гласуват за правилния кмет. Горските служители също плашели избирателите и местния бизнес, посочи Местан и повтори казаното от вчера, как гласувалите на ДПС в село Селище били заплашени със спиране на тока.

Стигнахте дотам да използвате и деца за целите на предизборната си кампания, обърна се Местан към герберите, като показа снимката от срещата на Цветанов с жители на Сърница от оня ден в парламента и изтъкна, че децата е трябвало да са на училище, а не в НС при ГЕРБ.
Сърничани щели да отговорят на насилието с разум, отговорност и чувство, а от ДПС заплашиха, че на изборите на есен ще искат пълно наблюдение от страна на ОССЕ.

От ГЕРБ моментално отвърнаха на удара, като заявиха, че натискът в Сърница, за който говорят от ДПС, всъщност е техен подход в смесените региони на страната.

Втрещена съм", отсече след Местан депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева и разказа, че всъщност в тези региони брутално се мачкат хора от ДПС, пенсиите ги дават ДПС, помощите се дават от ДПС.
„И когато няма ДПС, няма да има пенсии, социална политика, дори продуктите, които се дават от Българския червен кръст (БЧК), пак се дават за ДПС. Този, който не гласува за ДПС, не му чистят дори пътят", посочи още Караянчева.

Тя обаче използва момента, за да посъветва ДПС как да правят политика и даде пример с премиера Бойко Борисов, който е поканил на разговор кметовете на бедстващите Смолян и Кърджали, макар и те да са от движението. „Така се работи", заяви народната представителка от ГЕРБ.

Караянчева разказа, че преди няколко дни по време на бедствията в едно от селата в Кърджалийско е занесен генератор за ток. „Четири дена тези, които са гласували за ГЕРБ, нямаха ток", се оплака Караянчева и загатна: „Много имам да разказвам такива неща".
Въпреки това обаче тя призова колегите си да се замерват с политики за Сърница, а не с такива празнодумия от парламентарната трибуна.
„Нека да бъдем наистина политици, хора с разум, защото хората гледат нас", призова още Цвета Караянчева. (В редакцията на news.bg не сме съвсем убедени обаче, че хората гледат точно депутатите, б.р.)