Свидетели сме на един изключително груб, брутален натиск върху свободната воля на избирателите в Сърница. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, който пожела да разкаже в анонс за един получен сигнал до движението.

Като доказателство за думите си той показа на журналистите документи за случая и разказа: „В една малка махала в село Селище, община Сърница, има пет, шест къщи. Елразпределителните дружества обаче не са инвестирали в отделен трафопост за тези жители и те от много години насам черпят ток от трафопоста на горското стопанство. Инсталирали са си свои електромери и по тях плащат ток".

Това е абсурдно, скочи ГЕРБ
Още...

Между първия и втория тур на местните избори там обаче ситуацията се променя и жителите на тези къщи получават писмо от териториалното поделение на Държавното горско стопанство, в което пише: „Уведомяваме ви, че в срок до 19 март 2015-та година следва да предприемете мерки да си осигурите захранване на сградите с електрическа енергия от ЕВН Велинград или от друг доставчик. Териториалното поделение на Държавно горско стопанство - Селище, считано от 20 март 2015-та година, ще прекъсне електрозахранването на всички сгради, които не са собственост на стопанството".

Важна подробност е обаче, че писмото е изпратено вчера, 18-ти март, което означава, че на жителите на Селище са им дадени само два дена да намерят друг източник на електроенергия.

Изглежда тези хора са извършили голямо престъпление спрямо властта - уличени са, че на първи тур са подкрепили кандидата на ДПС", си обясни писмото Местан и продължи: „Между първи и втори тур в Сърница горските служители отиват и казват - „нека ДПС да ви даде ток".

Това е наказание, насочено срещу изразена свободна воля на български граждани", продължи с прочита на казуса лидерът на ДПС и предупреди, че ако някой иска да спечели изборите с такъв натиск, то това няма да е победа на демокрацията, а ще е победа на мракобесието.

ДПС председателят продължи с предупрежденията, обърна се с поглед към ГЕРБ и посочи: „Не познавате родопчанина. Той е горд човек, достатъчно зрял и отговорен. Няма да се поддадат на натиск".
„Отправям силен призив незабавно да спре тази репресия върху избирателите", настоя Местан.

Той припомни и вчерашната среща между жители на Сърница и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, която посочи, че на снимките от тази среща, точно зад Цветанов е лицето на директора на горското и други трима горски. „Горе в Сърница е тежка зима, там има онкоболен човек. Това е наказание чрез инструментите на държавата срещу свободната волеизява на български граждани. Това няма нищо общо с демокрацията", отсече още Лютви Местан.

По отношение на това дали самият той ще отиде преди втория тур на изборите в Сърница, лидерът на движението предупреди, че ако има брутален натиск, като председател на либерална партия ще се появи в Сърница, за да изпълни своята политическа отговорност и да успокои гражданите, че в европейска България има механизми за противодействие срещу политическия натиск.