След разпоредената проверка от Министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова спря строежа в Иракли - местност „Кладери", съобщиха от ведомството.

В Иракли не се строи, категорична набедената фирма

Още...

Проверката е установила, че в нарушение на условията на влязло в сила Решение № БС№10-6/11.08.2011г. по оценка въздействието върху околната среда, в имот 27454.23.63 се извършва строителство на 14 бр. къщи и 3 бр. складове, вместо 12 бр. еднофамилни къщи, плажен бар и басейн, както е в оценка за въздействието върху околната среда.

В имот 27454.23.85 са изградени 14 бр. къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция, вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е в Решението по ОВОС.

„Искаме диво, красиво Иракли", скандират еколози в София

Още...

При проверката не са представени сключени договори за предаване на отпадъците на лица, притежаващи съответното разрешение за дейности с отпадъци, което също е задължително условие по ОВОС. Неизпълнението на условията в Решението по ОВОС е нарушение и на изискванията на ЗУТ, което е основание за спиране на строежа.
За установените законови нарушения са съставени два Констативни акта за спиране на строежа. В срок от 7 дни могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди спиране на всички строителни работи на двата обекта.

Припомняме, в същото време от екоминистерството заявиха, че въпросният обект е редовен, тъй като се извършва в урбанизиран район, където и преди това е имало пионерски лагер и други постройки. От фирмата изпълнител също твърдят, че обектът има всички разрешителни и се намира на 3 км. от защитените по Натура територии.