"Искаме природа, не искаме бетон", скандираха стотици природозащитници, шествайки от Попа до парламента. Те носеха голям транспарант с надпис „Да спасим Иракли" и много плакати, призовавайки за същото.

Искаме диво, красиво Иракли", заяви участник в шествието, а друг аргументира присъствието с това, че му е писнало от стомана и бетон.

Бояна Лазарова сподели пред News.bg, че е дошла на шествието, защото я е грижа и защото е против намеренията на някои хора да се разпореждат с желанията, труда, с живота на останалите хора.

Борислав Сандов заяви пред News.bg за конкретния случай в Иракли, че действително въпросното инвестиционно намерение не е обжалванo за разлика от всички други, които бяха спрени от съда.

Сандов подчерта, че ненавременното обявяване на защитената зона по „Натура 2000", със заповед на министъра, води до такъв проблем. Също неучастието на обществеността и това, че не е имало веднага сигнали доведе до това да има започнат строеж в Иракли, добави той.

Ако има строеж, който по документи е разрешен, макар че ние се съмняваме, то значи, че проблемът е в закона и той трябва да бъде променен, заяви още Сандов.

Той подчерта, че участието на стотици млади хора в шествието днес е за това, за да бъде предотвратено презастрояването на българското Черноморие и в частност да бъде спасено Иракли.

Иракли е знаково за българската природозащита и не можем с лека ръка да позволяваме строеж, защото след него ще дойдат и други", добави Сандов.