В Иракли строителство не се извършва, заявяват категорично от фирма „Емона 2000" в мейл до медиите.

Припомняме, екологични организации скочиха срещу строеж в района и в момента в няколко града се провеждат протести.
Още вчера от екоминистерството определиха това за тенденциозно, тъй като строежът се извършва по всичски правила, има всички разрешителни и се провежда на място, в което и до момента е имало постройки.

„Искаме диво, красиво Иракли", скандират еколози в София

Още...

В момента, обясняват от фирмата, се изгражда ваканционен комплекс в местност "Кладери", землището на село Емона, община Несебър. Плажът който граничи с местност "Кладери" се нарича плаж "Река Вая". На юг плаж "Река Вая" граничи със самата река Вая. От Южната страна на реката, по посока нос Емине, се намира плаж "Иракли". В южната част от плаж "Иракли" започва Защитена територия. Същата се намера на повече от 3 км от местност Кладери.

Управителят на фирмата Добрин Иванов обяснява, че по българското законодателство в района има обявени три Защитени Територии. Двете са около нос Емине - далеч на юг, а най-близката е "Смриките" - на 1,7км северно. В Защитените Територии не се допуска строителство.

Строителство в Защитени зони (а не защитени територии) по „Натура 2000" се допуска след изпълнение на екологичните норми определени от българското и европейско законодателство.

Ваканционият комплекс попада в две защитени зони по „Натура 2000", уточняват от „Емона".

Тази по хабитатите има разработени ограничения, които се прилагат на практика и с които проектът е съобразен, видно от доклада по ОВОС (с положително решение), въпреки че още не е обявена със закон (от министъра със заповед и с план за управление).

Другата Защитена зона, по директивата за птиците от „Натура 2000" ("Емине-Иракли"), е обявена със заповед на министъра. В тази заповед пише какво не може да се прави в зоната (незабраненото се преценява изрично). Затова е правен и доклад за оценка съвместимостта на проекта със зоната. Той е процедиран и обнародван преди повече от една година (още е в сайта на РИОСВ-Бургас). Решението по него е положително. Проектът е с параметри по ниски от изискванията по ЗУТ и ЗУЧК и има всички строителни разрешения. По време на строителството се прави мониторинг на води и почви.

През 2012 г. Емона 2000 ЕООД закупува на публичен търг от Община Несебър поземлен имот с трайно предназначение "дере". Промяна на трайното предназначение на имота е невъзможна. Имотът се намира на над 300м от плажа и не касае изграждането на ваканционият комплекс и е извън границите на същия.

Осъществяването на инвестиционното намерение започва през 2011 г. с изграждането на  пречиствателна станция, която ще обслужва ваканционият комплекс. Пречиствателната станция е изградена и въведена в експлоатация през 2012г.

През месец март 2012 г. стартира изграждането на ваканциония комплекс от едноетажни и двуетажни бунгала и къщи, с плътност на застрояване от 14%, обхващащ 3 имота с обща площ от 26 дка, заемаща голяма част от бившия пионерски лагер.

Още през пролетта на 2012 г. медиите писаха за започнатото строителство, уточняват от фирмата.
През цялото лято всички къмпингуващи на открито на плаж Иракли и гората зад него, наблюдаваха строителството. Голяма част от къмпингуващите на Иракли идваха до местността Кладери за да пазаруват в съществуващите от години там търговски обекти в наши и съседни имоти. Никой от тях не е възразил или коментирал изграждането на Ваканционния комплекс на мястото на старите сгради на пионерския лагер, изтъкват от „Емона".

Бунгалата и къщите, които се изграждат са на мястото на старите бунгала на бившия пионерски лагер построени през 1977 година и още тогава имотите са урбанизирани. Капацитета на бившия лагер е бил за над 450 човека.
Общият брой на обитателите на новоизграждащият се ваканционен комплекс не надхвърля 100 човека, което е в пъти по-малко от капацитета на бившия пионерски лагер, подчертават строителите.

Те обръщат внимание, че проектът касае урбанизирана територия върху земи на бивша почивна база (пионерски лагер), реституирана и изкупена от реални собственици на реални пазарни цени в продължение на 15 години. Имотите са закупени през следните години: 1997; 2005; 2006; 2008 от общо над 30 собственика.

В района ЕМОНА 2000 ЕООД дава работа на 40 човека през лятото и 20 човека през зимата - спасители, доктори, градинари, охрана, персонал на заведения, чистачи и др.
След откриването на ваканционият комплекс ще бъдат наети още 50 човека. Така общият брой на работещите ще достигне 90 човека, се казва още хв изявлението на фирмата.