Близо 7 часа при закрити врата заседава Висшият съвет на БСП на Позитано относно приемането на становище за развитието на ситуацията в Косово.

Само с един глас "против", ВС на БСП прие позиция по проблема Косово.

В нея се предлага правителството да обвърже установяване на отношения с Косово с приемането и гарантирането от косовския парламент на конституцията и новите закони съгласно плана „Ахтисаари".

България трябва да съобрази развитието на тези отношения с изпълнението на демократичните стандарти, се казва още в позицията.

В тази ситуация, когато става въпрос за територия на западните Балкани, обкръжена от всякъде от Европейския съюз, няма как ЕС да избяга от своята отговорност.

Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев е категоричен, че основният интерес на България е гарантирането в максимална степен на стабилност в региона и че основният механизъм и инструмент за гарантиране на стабилността са сериозните ангажименти на НАТО и ЕС.

Не е вярно, че няма обща политика на ЕС по отношение на Косово, изтъкна той и подчерта, че има различни позиции по отношение на установяването на отношения с Косово, но има и общ ангажимент - мисията на ЕС в Косово и подкрепата от ЕС на плана „Ахтисаари", както и изискванията към косовските институции за прилагането му във всички аспекти.

Станишев каза, че конкретните действия на българското правителство ще зависят от сроковете, в които Косово ще приеме конституцията и законите за прилагането на плана „Ахтисаари".

България през целия по-нататъшен период ще следи за прилагането на демократичните стандарти, категоричен е той. Въпросът за статута на Косово е само едната страна на проблема, а другата е прилагането на стандартите, което не е маловажно, подчерта той.

В тази ситуация, когато става въпрос за територия на западните Балкани, обкръжена от всякъде от ЕС, няма как ЕС да избяга от своята отговорност, каза Станишев.

Общатата политика на ЕС и НАТО са максималната възможна гаранция, категоричен е той.

Припомняме, официалната позиция на външният ни министър Ивайло Калфин е правителството на установи дипломатически отношения с обявилата независимост сръбска провинция.

През последните дни в Белград се проведоха редица демонстрации срещу акта в Прищина, като едната от тях завърши с палеж на американското посолство в сръбската столица.

Това накара премиерът Станишев да свика заседание на шефовете на спецслужби, на което вчера бе обсъдена сигурността на българското дипломатическо представителство в Белград, както и на участниците ни в миротворческите мисии в Косово.

Предвижда се да бъде актуализиран съставът на националния предизборен център на БСП, как то и да се вземат решения за свикване на отчетно-изборни конференции в Добрич и Велико Търново.