Трябва да се вземат превантивни мерки по отношение на българското дипломатическо преставителство в Сърбия.

Това заяви премиерът Сергей Станишев в кулоарите на парламента след спешната си среща в МС с вътрешния министър Румен Петков, главния секретар на МВР Валентин Петров, директора на новата Държавна агенция "Национална сигурност" Петко Сертов, както и шефовете на националното разузнаване Кирчо Киров и на военното разузнаване Пламен Студенков.

Срещата бе във връзка с напрежението в Белград след протестния митинг, нападенията срещу дипломатическите представителства и очакваните протести в Косовска Митровица.

По думите на Станишев на заседанието е бил информиран за взетите мерки за сигурността на нашите дипломатически представителства.

„Виждаме, че реакцията на ръководството на Сърбия, особено на президента след обявената от Косово независимост, е сдържана, добре обоснована, но в Сърбия отношението е изострено", коментира Станишев и припомни вчерашните атаки срещу редица посолства.

„ Ситуацията е динамична и трябва внимателно да следим събитията", каза още премиера и допълни, че е естествено България като съседна на Сърбия страна, да следи с особено внимание развитието на политическата обстановка свързана със сигурността.

„Първи приоритет за нас е, да се гарантира сигурността на българските контингенти, които се намират в Косово", обяви Станишев.

Той каза, че нашите части там, които са в рамките на КФОР и полицейските сили в ЮМНИК са в постоянна връзка с България и информират министерствата на вътрешните работи и на отбраната за ситуацията.

По въпроса за българската позиция по проблема Косово Станишев изтъкна, че е много важно първо да видим конкретни действия от страна на институциите на Косово по прилагането на плана Ахтисаари.

„България през  всички последни години, последователно подчертава, че въпросът за статута не е по-важен от въпроса за изпълнението на стандартите", изтъкна Станишев.

Той припомни, че през 1999г., когато са започнали бомбардировките и силите са влезнали в Косово, основният мотив беше - Косово да е мултиетническо, демократично, мултикултурно - и подчерта, че това е важен приоритет за България.

Затова, ние последователно подкрепяхме плана Ахтисаари, в който са залегнали всички тези ангажименти - и по отношение на децентрализацията, и правата на малцинствата, и опазването на историческите и културни монументи, поясни Станишев.