Протестиращи около 400 сърби подпалиха огън в американското посолство в Белград след като нахлуха сградата, за да протестират срещу американската подкрепа за независимостта на Косово, съобщи Ройтерс.

Няколко сърби успяха да се качат на фасадата, да откачат американското знаме от пилона, да го разкъсат и за кратко да поставят на негово място сръбския флаг.

Пожарът беше потушен след около 40 минути. Намерен е обгорен труп в сградата на посолството на САЩ в Белград. По-късно стана ясно, че той е на мъж. Трупът е на човек от протестиращите.

Протестиращите нападнаха и мисиите на Турция и Хърватия. Те бяха замеряни с камъни.

Една кола пред посолство на Канада е подпалена. 
Счупени са много витрини в центъра на Белград.

Полицията разгони демонстрантите със сълзотворен газ. Около 88 души са пострадали в сблъсъците.

Сред пострадалите има и четирима сръбски полицаи.

Междувременно САЩ решиха временно са затворят за посетители посолството си в Белград. Консулската секция ще бъде затворена в петък 22 февруари и в понеделник 25 февруари.

Държавният департамент на САЩ поиска от Белград да защити дипломатическата им мисия. САЩ ще поискат ООН да осъди нападенията срещу посолството им в Белград.

Сръбският външен министър Вук Йеремич осъди като вандализъм нападенията над дипломатически мисии.

Журналисти в сръбската столица обясниха, че става дума предимно за футболни хулигани, които в страната са прочути с невъздържаните си прояви.

Сръбското министерство на вътрешните работи призова към ред и спокойствие.

Според информационните агенции инцидентът е изолиран.
Стотици хиляди сърби от цялата страна демонстрират мирно на централния площад в Белград.

Инцидентите станаха след приключването на митинга пред централния храм „Св. Сава".

На митинга, наред с премиера Воислав Кощуница и заместник-председателя на Сръбската радикална партия Томислав Николич, говориха и известният режисьор Емир Кустурица, известни спортисти и политици.

Журналистите отбелязват, че духът на видима част от публикат не е приповдигнат, което вероятно потвърждава наблюденията на западни анализатори, че в Сърбия се усеща умора, огорчение и примирение от загубата на Косово след толкова години конфликти със съседите от бивша Югославия.