На 26 декември Съюзът на съдиите в България изпрати отворено писмо до депутатите от 42-то Народно събрание (във ваканция до 15 януари, б.р.) и ЕК, в което отправи сериозни критики към правилата за избор на кандидати за нов главен инспектор към ВСС.

Според съдиите предвиденият в приетите наскоро процедурни правила тридневен срок за внасяне на кандидатури, който съвпада именно с Коледните празници, е необоснован и създава усещане за прикритост.

Номинираха съдия от ВАС за главен съдебен инспектор
Още...

Също така те заявиха, че дебатът и селекцията са задкулисни, тъй като магистратите и гражданите нямат възможността да проследят „внимателният и обоснован подбор на кандидатите", чието одобрение ще се случва едва след гласуване с квалифицирано мнозинство от представителите на всичките четири парламентарно представени партии.

Съюзът изрази мнение, че предвидените три работни дни за внасяне на кандидатури обезсмислят двумесечния срок, предвиден за публичното им обсъждане след това и навеждат на мисълта, че кандидатурите вече са съгласувани предварително, а бъдещият главен инспектор е известен на народните представители.

От гилдията припомнят, че новите правила не уреждат Конституционното изискване главен инспектор да бъде избиран с мнозинство от 2/3 от народните представители. В тази връзка съдиите изразиха съмнение, че това е направено нарочно, за да бъдат фаворизирани кандидати, ползващи се с партийна подкрепа и избрани след предварително съглашателство "на тъмно".

В подкрепа за своето твърдение те припомниха изказване на председателя на Народното събрание Михаил Миков, в което той изразява опасения от невъзможността да се постигне нужното мнозинство от 2/3 при избора на нов главен инспектор поради разпределението на гласовете на политическите партии в Парламента.

Допълнително основание за съмнения, че е налице предварителна договореност сред парламентарно представените политически сили, съдиите видяха в това, че след изтичане на два от предвидените за внасяне на предложения три работни дни, кандидатури за поста все още нямаше.

Съдиите призоваха депутатите да обявят мотивите си за определянето на твърде краткия срок за внасяне на кандидатури и да оповестят налице ли е предварителна договорка между тях за избиране на определен кандидат.

Припомняме, че според Конституцията и Закона за съдебната власт изборът на нов главен прокурор трябваше да стане факт преди повече от година, но това така и не се случи в рамките на тази календарна година.

На 25 октомври действащият главен инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова обяви, че е депозирала оставката си пред Народното събрание. Нейният мандат изтече още през януари, но остана на поста поради липсата на правила за провеждането на нов нов избор.

На 18 декември депутатите от 42-то НС приеха новите правила, които станаха обект за недоволство от страна на съдийския съюз.

Тогава писахме, че според вътрешна информация, която news.bg получи от магистратските среди, настоящият член на Инспектората към ВСС Димана Йосифова най-вероятно ще бъде избрана за нов Главен инспектор.

Йосифова бе издигната за член на ВСС от партия ГЕРБ, а името й нашумя покрай това, че през 2009 година не позволи на СДС да участва в изборите за Европейски парламент.

Името й фигурираше и в доклада за разследваните за корупция магистрати в периода 1999 - 2005 г., което стана заради делото „Мавродийски". Тогава служител на Националната следствена служба дори постави въпроса за сваляне имунитета на Йосифова. Впоследствие той бе отстранен от разследването, а на негово място бяха назначени други двама следователи, които я освободиха от отговорност.