Депутатите приеха проект на решение за приемане на процедурни правила за издигане на кандидатури, изслушване на кандидати и подготовка за избор на нов главен инспектор в инспектората на ВСС.

„За" процедурните правила бяха 90, 2 гласуваха „въздържал се". Номинираните и допуснати кандидати ще трябва да представят концепция за работата си като главен инспектор в писмен и електронен вариант, декларация за имотно състояние и документ за произход на доходите си.

Цялата информация ще бъде публикувана на сайта на НС. Публикуват се и името и мотивите на конкретния депутат, издигнал кандидата. Той ще представи и номинацията на своя кандидат пред правната комисия по време на изслушванията.

Всеки кандидат ще бъде препитван от депутатите и той ще отговаря в рамките на 3 минути. Изслушванията ще се излъчват в интернет в реално време .

Становища за кандидата и въпроси ще мога да представят и НПО-та. Сигнали срещу даден кандидат ще се разглеждат само ако не са анонимни. До изслушване няма да се допускат кандидати, които не отговарят на изискванията или не са представили изискуемите документи. Този пост стои вакантен вече една година, изтъкна председателят на правната комисия Четин Казак.

Изборът на главен инспектор към инспектората на ВСС е важен, подчерта и Мая Манолова. Според нея този избор е важен сигнал както за обществото и съдебната система, така и за ЕС.

Изборът на главен инспектор няма как да се случи без консенсус между всички политически сили, допълни червената депутатка и изрази надежда, че именно по този избор партиите ще успеят да се обединят. Манолова увери, че процедурата по избор ще е прозрачна и в унисон с най-добрите практики.

Вчера писахме, че настоящият член на Инспектората към ВСС Димана Йосифова най-вероятно ще бъде избрана за нов Главен инспектор. Информацията News.bg научи от свои източници в магистратските среди.

Димана Йосифова бе избрана за член на инспектората на ВСС от предходния парламент. Тя стана популярна с това, че през 2009 година не позволи на СДС да участва в изборите за европейски парламент. Името й нашумя също така и покрай делото „Мавродийски".