Номинираха съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева за поста главен съдебен инспектор. Номинацията идва от депутатите Мая Манолова и Четин Казак, съобщава БНР.

Припомняме, днес изтича срокът за внасяне на кандидатури за наследник на подалата оставка като главен съдебен инспектор Ана Караиванова.

На 26 декември Съюзът на съдиите в България изпрати отворено писмо до депутатите от 42-то Народно събрание и ЕК, в което отправи сериозни критики към правилата за избор на кандидати за нов главен инспектор към ВСС.

Според съдиите предвиденият в приетите наскоро процедурни правила тридневен срок за внасяне на кандидатури, който съвпада именно с Коледните празници, е необоснован и създава усещане за прикритост.

Също така те заявиха, че дебатът и селекцията са задкулисни, тъй като магистратите и гражданите нямат възможността да проследят „внимателният и обоснован подбор на кандидатите", чието одобрение ще се случва едва след гласуване с квалифицирано мнозинство от представителите на всичките четири парламентарно представени партии.

От неправителствения сектор също разкритикуваха процедурата. В писмо до държавните институции седем неправителствени организации - Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Институт за развитие на публичната среда, Български Хелзински Комитет, Програма за развитие на съдебната система и Център на НПО - Разград казват, че начинът, по който са приети правилата за избор, както и кратките срокове, предвидени в тях, са "в пълно противоречие с разбиранията за демокрация и високите изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите за тази ключова за независимостта на съдебната власт позиция".

От Реформаторския блок също обявиха, че процедурата е пример за непрозрачност и призоваха да бъде прекратена.

Сайтът "Бивол" съобщи, че Веселина Тенева е получила между 2004 и 2008 г. четири дарения от възрастната си майка Марийка: два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец на обща стойност около 130 000 лв. Странното е, че майката - над 80 г, . влага солидни суми в тези имоти, като ги купува от самата Тенева и нейния съпруг Георги Георгиев, а след това им ги дарява, отбелязва "Бивол".