Три са версиите, по които работи бургаската окръжна прокуратура за сблъсъка на товарния кораб и холандския танкер край нос Емине, станал снощи. Това съобщи наблюдаващият делото прокурор Ангел Георгиев, цитиран от БНР.

Припомняме, снощи двата кораба "Карам І" и "Алесандро ДП" се сблъскаха снощи на 20 километра южно от нос Емине.

Карам І, който е пътувал от Варна за Босфора под флага на Сиера Леоне и е бил натоварен с 2 600 тона скрап, е потънал след сблъсъка.

Алесандро ДП, който пътува под флага на Холандия, танкер химикаловоз - празен, направление за Варна.

Техническа авария на потъналия кораб, непредпазливо поведение на ръководния състав или морски инцидент, причинен от неблагоприятните метеорологични условия са първоначалните версии, по които се води разследването.

Прокурор Георгиев заяви още, че ще бъдат назначени техническа и съдебно-медицинска експертиза.

Има образувано следствено дело, ръководено от Национална следствена служба, каза още наблюдаващият прокурор.

Цяла нощ е продължила акцията по търсене и спасяване, като 5 човека от екипажа на „Карам-1", плаващ под флаг на Сиера Леоне, са спасени, останалите 5 са в неизвестност.

Веднага, след като бе получен сигналът, транспортният министър Александър Цветков замина за Морския спасително-координационен център във Варна, от който се води операцията.

Още вчера бяха проведени разговори с оцелелите моряци. По думите им корабът е потънал изключително бързо и голяма част от екипажа не са имали време да облекат спасителни жилетки. Единият от оцелелите обясни, че след удара е видял двама от моряците в критично състояние и е много вероятно те да са загинали на място.

През нощта в операцията по търсене и спасяване се включиха два катера на ИА „Морска администрация", както и 4 търговски кораба. Използвани бяха прожектори и термовизионни камери.

Междувременно стана ясно, че в спасителната операция участват представители от Военноморските и Военновъздушните сили. Военноморските сили се включили със система за наблюдение на морското пространство, ракетен катер „Ураган" и базов миночистач „Прибой" от военноморска база Бургас.

От военноморска база Варна участва спасителен кораб „Протео". От борда на спасителния кораб със специализирано техническо оборудване се извършва подводен оглед на потъналия кораб.

В спасителната операция участва и вертолет „Кугар" от авиобаза Крумово, който извършва полети южно от нос Емине  за търсене и спасяване на оцелели от екипажа на потъналия кораб.

Акцията продължава и в момента като в нея участват три катера на Гранична полиция и един на Морска администрация. Министър Цветков съобщи, че тя ще продължи двойно по-дълго, отколкото е теоретичната възможност да има оцелели, защото температурата на водата не е много ниска и все още има шанс за някой от моряците да бъде намерен и спасен.

Капитан Сергей Църнаклийски - изпълнителен директор на Морска администрация, заяви, че на този етап няма добри новини от спасителната операция. Спасителните действия по море ще продължат до към 19.00 часа тази вечер, а утре ще бъдат прекратени и ще започне търсене по брега край нос Емине.

Всеки момент ще започне и подводния оглед от водолазите на Военноморските сили, които вече на мястото на инцидента. Резултатите от него ще дадат повече информация за ситуацията, при която е станал сблъсъка.

Петимата спасени моряци ще бъдат транспортирани до родните им места, след като бъдат оформени документите им.

Тази сутрин в 7.45 часа в МБАЛ-Бургас е бил приет един от пострадалите моряци - 34-годишният корабен инженер на потъналия „Карим 1". Инициалите му са Б.И.М. и е от сирийския град Тартус.

Мъжът е прекарал във водата около три часа, докато го забележи спасителният екип на „Гранична полиция". В болницата е приет с диагноза състояние след давене и комоцио. Направени са му всички видове изследвания - скенер, ехография, рентгенография на бял дроб.