Два кораба са се сблъскали на 20 километра южно от нос Емине.

Директорът на Морска администрация Сергей Църнаклийски заяви, че петима души от 10-членния екипаж са спасени, а останалите 5 все още се издирват.

Деветима от хората са сирийци, а един е египтянин.

Причината за инцидента се изяснява, но се предполага, че става дума за неправилно маневриране.

По думите на Църналийски около 100 човека участват в търсенето на моряците и има шанс да бъдат открити още оцелели.

Часът на сблъсъка е 17,40. Потъналият "Карам 1" е получил удар в областта на жилищните помещения и според един от оцелелите, поне двама моряци може би са загинали на място.

Сблъскали са се корабите "Карам І" и "Алесандро ДП".

Карам І, който е пътувал от Варна за Босфора под флага на Сиера Леоне и е бил натоварен с 2 600 тона скрап, е потънал след сблъсъка.

Алесандро ДП, който пътува под флага на Холандия, танкер химикаловоз - празен, направление за Варна.

В района работят и доброволци от Марина Диневи.

В интервю за Би Ти Ви министърът на транспорта Александър Цветков съобщи, че до момента са спасени 5 души и те са в добро състояние. Четирима от тях се намират на борда на холандския танкер, докато петият е на катера на Гранична полиция. Той уточни, че четирима от спасените са били със спасителни жилетки, а петият- не, тъй като не е имал време да реагира.

Продължава издирването на останалите 5 моряци.

Цветков допълни, че в спасителната операция са се включили и търговски кораби, които се намират в района на инцидента. Издирването продължи през цялата нощ, като по-късно се включи и хеликоптер.

Според информацията на Цветков грешка при маневра е причината за сблъсъка между холандския танкер и плаващия под флага на Сиера Лионе кораб на 10 мили югоизточно от нос Емине.

Корабът "Карим 1" не е спазил правилата при разминаване и е бил ударен от носа на танкера  "Алесандро". Плаващият под флага на Сиера Леоне кораб е потънал за 5 минути. Дълбочината, на която се намира съдът, е 50-60 метра.

По разказа на един от оцелелите двама от издирваните най-вероятно са загинали още при сблъсъка между двата кораба, тъй като танкерът е ударил кораба в задната част, където се намират спалните помещения.