Едни 80 милиона лева от бюджета на НЗОК между първо и второ четене са „изчезнали".

За това алармира депутатът от ДПС Тунджер Кърджалиев в началото на дебата по второ четене на финансите на касата за 2015.

Днес парламентът ударно започна работа по окончателното приемане на бюджетите на НЗОК и ДОО, както и на държавния бюджет. Като първо беше приет Закона за бюджета на НЗОК.

Кърджалиев посочи, че от перото „Трансфер за покриване на недостиг на средства" липсват 80 милиона лева. Първоначално заложени били 90 милиона лева, между първо и второ четене тази сума е редуцирана до 18 милиона лева.

Настояваме тази сума да се възстанови, каза депутатът от ДПС.

Тези 90 милиона лева, според съпартиеца му Хасан Адемов, са в изпълнението на плановете на здравния министър. Нека да подкрепим министъра на здравеопазването, изтъкна той.

Уточняваме, въпросната сума не е от бюджета на НЗОК, а от централния бюджет, предвидена за трансфер към касата в случай на нужда.

Министър Москов представи шокиращи документи от проверки на болници: лекували Индиана Джунс и Лимончо.
Още...

Емил Райнов от БСП посочи, че червените имат сходно предложение с това на ДПС. Само 4 заболявания правели смъртността в България. Затова средствата в това перо не трябвало да се намаляват и дори да има повече пари за диагностика.

Отдавна сме минали времето на доктор Куин Лечителката, посочи той. Сега лекарите разполагали с нужната апаратура, за да правят навременна диагностика и на време да се лекуват пациентите, за да не се стига до болнично лечение. Червените искат 20 милиона лева повече да са парите за диагностична дейност.

Лечението в болница е доста по-скъпо, по мнението на червения депутат.

Допълнителни 20 милиона лева искат червените и за дентална помощ. Искаме да подкрепим здравния министър, намеси се и Мая Манолова. Тя настоя обаче министър Петър Москов да представи пред депутатите законодателния пакет на МЗ за здравната реформа. Въпросният законодателен пакет, обещан от здравния министър, трябва да стане факт до края на февруари.

Социалистката поиска да знае дали тези законодателни мерки са финансово обезпечени.

Все повече пари и все по-малко лечение минават през здравната ни система, според червения Янаки Стоилов. Системата трябва да е прогнозируема, смята и лидерът на червените Михаил Миков.

Новите болници остават без право на договор с НЗОК за съответната година.
Още...

Очаквано опозицията не можа да се пребори с управляващите.

Средствата, с които касата ще разполага догодина, са в размер на 3,07 милиарда лева. Здравният фонд ще разполага с над 250 милиона повече, въпреки че здравната вноска си остава 8 на сто.
По време на дебатите в комисиите на НС директорът на касата Румяна Тодорова заяви, че дори и с това увеличение парите няма да достигнат и актуализация на бюджета на НЗОК пак ще се наложи. Има ръст на болните, на онкоболните, а населението застарява и добави, че не очаква тези пари да бъдат достатъчни, въпреки че са повече от 2014 г.