Предлагаме един бюджет, който е финансово стабилен, защити бюджета на Здравната каса д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ по време на дебатите за окончателното приемане бюджета на НЗОК.

Тя призова да се не се гонят частни партийни интереси. Това няма да доведе до нищо добро в здравната система, категорична бе Дариткова. Според нея МЗ ще може да изпълни приоритетите си. "Искаме да се спазва финансова дисциплина и да се изразходва по-ефективно ресурса", каза депутатката от ГЕРБ.

Здравният министър Петър Москов изтъкна, че усеща подкрепата на мнозинството за политиката, която води. По повод предложената от него здравна реформа той каза, че ще търси доверие и в опозицията.

По време на обсъждането в НС от ДПС обявиха, че 80 милиона лева от бюджета на НЗОК били изчезнали.
Още...

За доболничната помощ е нужен допълнителен разход, призна той. Има гарантирани от резерва на каса пари за увеличение на парите за доболнична помощ, убеден е министър Москов.
Това се осигурявало с текстове от бюджета на НЗОК. За болниците пък се гарантирала дисциплина.

Петър Москов представи шокиращи документи от проверки на областни болници. Масово се приемали болни с едно заболяване, но се лекували по друга пътека на касата. Какво надзирава касата, попита здравният министър. Това е източване на парите, категоричен бе той.

В друга болница пък лекували Индиана Джоунс. В документите на клиниката било записано: „Индиана Джоунс с хиляди усилия остана да се лекува". За друг пациент се посочвало: „Лимончо, наричан от нас портокалчо, остана при нас да се лекува, защото се обади сина му от Канада". Това се случва в българските болници, ядоса се Петър Москов.

Мая Манолова пък сравни Петър Москов с Цветан Цветанов, който като вътрешен министър прочете от трибуната СРС-та с разговори на лекари от болницата в Горна Оряховица.
Според нея той хвърлял обвинения срещу анонимно ръководство на болници.