Новите болници без право на договор с НЗОК. Това реши мнозинството приемайки окончателно Закона за бюджета на НЗОК за 2015.

Лечебните заведения, които след 31 декември 2014 г. са получили за първи път разрешение за дейност от Закона за лечебните заведения, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2014 г., не могат да сключват през 2015 г. договори и допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности.

Този текст е противоконституционен, категоричен бе лидерът на БСП Михаил Миков.

Той прогнозира съдебни дела заради този текст. Частично се ограничава конкуренцията в сектора, убеден е соцлидерът.
Това, което се прави, след като се приеме, ще видим кого ще обслужва, смята Миков.

Здравният министър аргументира промените с медицинската необходимост. Той отново акцентира върху необходимостта от изготвяне на национална здравна карта, която ще покаже в кои райони от какви лечебни заведения има нужда.
Това, което правим е да запушваме дупките, за да не потъне кораба, заяви от трибуната Петър Москов.

По думите му преизграждането на кораба, когато се руши, не било от полза за никого.„Аз съм последният човек, който ще дели видовете лечебни заведения по формата на собственост. Добро или лошо, то е за всички", обясни доктор Москов.

„Когато една държава е в криза и ресурса се централизира спрямо целите. Целта не може да бъде още повече болници", настоя още той.

Тази сутрин по време на обсъждането на текстове от Закона за НЗОК, от ДПС обявиха за "изчезнали" 80 млн. лв.
Въпреки че от НЗОК заявиха още при първо четене на закона, че парите няма да им стигнат, от ГЕРБ защитиха визията си за здравеопазването през следващата година.