Рикоширал куршум е една от версиите, по които се работи във връзка със снощния инцидент, при който бе убит нелегален имигрант. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и окръжния прокурор на Бургас Калина Чапкънова в "Гранична полиция"-Елхово.

МВР не платило тока и граничната система не работела?
Още...

Костов неколкократно подчерта, че съотношението между униформените и нелегалните е било 3 към 54.

Трима служители на „Гранична полиция" се натъкнали на групата около 22.00 часа снощи в местността „Рибарска среща" близо до Средец.

Нямаме данни да са били въоръжени, но съотношението е било показателно - трима срещу 54", подчерта Георги Костов.

Мъжете са били с рисков профил и са проявили форма на агресия, но главсекът не уточни точно каква е била тя.

Един от служителите на „Гранична полиция" е произвел предупредителен изстрел, като след рикошет е ранен един от нелегалните имигранти, който починал. Той е бил прострелян в тила.

По-късно БНР съобщи, че граничният полицай, който е застрелял нелегалния имигрант в района на Аврамов мост, е Вълкан Хамбарлиев. Мъжът е 42-годишен, от Средец. По хоби е и ловец.

Костов уточни, че е стреляно със служебния пистолет на граничаря. И този служител, и колегите му са с голям опит в системата, не са млади служители.

Петиция за награждаване на граничарите от Средец, над 10 хиляди подписали се 7 часа след обявяването й
Още...

Костов обясни, че служителите на реда са били в района, защото е бил засечен пробив в интегрираната система. Мястото е гориста местност с пресечен терен. Държавната ни граница не се охранява човек до човек, подчерта главният секретар на МВР и попита журналистите дали са били някога в гориста местност и срещу тях да има 54 млади мъже. Те са били на видима възраст между 20 и 30 години, в добра спортна форма. Самоопределили са се като афганистанци, но това все още не е доказано, тъй като не са имали документи са самоличност.

Изпратено е и подкрепление.

Георги Костов подчерта, че към момента няма задържан български гражданин. Нямало лице с български документи за самоличност. Костов не изключи вероятността в групата да има българин, който да се прави на афганистанец. Той предположи, че може да има и някой, който да е с познания за релефа, предвид факта, че нелегалните са засечени доста навътре от границата.

Предстои задържаните да бъдат приведени в приемателния център в Елхово, където с тях ще се проведат множество беседи, включително с участието на служители на ДАНС. Георги Костов подчерта, че групата е била много хомогенна. Нашите служители на границата са подложени на един силен миграционен натиск. Тези хора освен нарушители, са извършили и престъпление по действащия НК на страната. Тепърва ще се прави оценка на рисковете за сигурността на страната от проникването на такива хомогенни групи, обясни Георги Костов.

Той призова да се изчака независимият одит от прокуратурата и следствието, за да се види законосъобразни ли са действията на полицейския служител.

Главният секретар на МВР коментира, че задържаните вероятно са икономически мигранти, но може и да са някакъв друг тип.

БХК: Дори разследването да оневини полицая, това не би отменило отговорността на държавата. Такова нарушение е налице поради свръхупотреба на сила. Още...

В приемните центрове у нас имало 1200 имигранти, като близо 900 са афганци, стана ясно още от думите на Георги Костов.

Той отбеляза, че има разлика между нарушителите, които са били хващани през летните месеци, и тези, които се хващат сега. Тогава те са били основно със сирийски произход, имало майки с деца. Сега обаче не се касае за такава група.

Георги Костов коментира още, че охраната на държавната граница се осъществява по строго регламентиран процес. Той заяви, че на пресконференцията няма да дават нагледно пособие на бъдещи трафиканти как да заобиколят структурите на силовото ведомство.

Засилване на мерките може да има, но те няма да бъдат в резултат на инцидента, а на цялостна оценка на самия миграционен натиск, коментира още главният секретар на МВР.

От своя страна окръжната прокурорка на Бургас съобщи, че е произведен един изстрел. До това заключение се стигало, след като е иззето оръжието. В пълнителя имало 7 патрона, при възможност за 8.

Граничарят, произвел изстрела, не е задържан. Други пострадали няма. Не е ясно и дали с групата е имало каналджия.

Окръжната прокуратура в Бургас е била уведомена незабавно за инцидента. Уведомен е бил и главният прокурор Сотир Цацаров. Извършени са два огледа - един на мястото на инцидента под моста. Иззети е огнестрелно оръжие и пълнител към него. Назначена е балистична експертиза, но тя все още не е извършена. Вторият оглед е извършен на 65 метра от моста, където е било преместено тялото на пострадалия, за да му се окаже медицинска помощ.

Прокурор Чапкънова увери, че прокуратурата работи по всички конкретни версии. Започнало е досъдебно производство. Няма информация за самоличността на загиналия. При огледа е иззета и раница, която вероятно е била на гърба на починалия, както и мобилни телефони.