Употребата на оръжие при снощния инцидент край Средец е незаконна. Това се казва в становище на Българския хелзинкски комитет.

В анализа си правозащитниците се позовават на информацията, дадена от главния секретар на МВР, като изтъкват, че задържаните лица, включително пострадалият, не са застрашавали ничий живот или здраве към момента на произвеждането на смъртоносния изстрел.

Следователно, употребата на оръжие, в това число произвеждането на изстрел във въздуха, е била незаконна, тъй като е в разрез с императивния стандарт за абсолютна необходимост при употребата на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи, залегнал в Закона за МВР през 2012 г. в изпълнение на Европейската конвенция по правата на човека (ЕКПЧ), заявяват от БХК.

Те подчертават, че този стандарт забранява употребата на огнестрелно оръжие, когато тя не е абсолютно необходима. В случая тя не е била необходима, а още по-малко - абсолютно необходима: бежанците не са били въоръжени и не са използвали оръжие.

От комитета обясняват, че дори ако след безпристрастно, навременно и ефективно разследване, каквото сега прокуратурата дължи, да би се оказало, че не е налице престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и няма основание произвелият изстрела полицай да понесе наказателна отговорност, това не би отменило отговорността на държавата за нарушение на правото на живот на убития човек по смисъла на Член 2 ЕКПЧ. Такова нарушение е налице поради свръхупотреба на сила, твърдят от БХК.

Те коментират още, че снощното деяние е закономерно следствие от системната пропаганда срещу бежанците, провеждана от страна на български официални лица на най-високо равнище, която представя от няколко години бежанците като заплаха за българите и създава обществена нагласа на страх и нетърпимост към влизането и присъствието на чужденците в България. Тази официална реч на омразата е в пряка причинна връзка с престъпленията от омраза, които в целия период от увеличаването на бежанския поток към България до днес отбелязват значим ръст.

От БХК отбелязват също така, че чужденците при снощния инцидент вече са били на територията на страната - на десетки километри от границата: и по най-формални белези не може да става въпрос за охрана на границата.

Но и да не бе така, изтъкват правозащитниците, на границата, както и навсякъде другаде, българските гранични полицаи са подчинени на българския закон, който съгласно международното право им забранява да използват оръжие срещу хора, които не застрашават ничии живот или здраве.

Те настояват прокуратурата да разследва по възможно най-бърз, безпристрастен и задълбочен начин случилото се. Според тях съществува „срамна склонност на българската прокуратура да проявява пристрастие към полицаите в случаи, когато те са отнели човешки живот".

В случай като този, заради който очите на цяла Европа са върху България сега, да не говорим за страните, откъдето идват бежанците, гонени от варварствата, разрушили света им, за да срещат смърт в „цивилизована" Европа, лично главният прокурор е отговорен за почтеността на разследването, заявяват в заключение от БХК.