Няма никакви данни да е била оказана въоръжена или каквато и да било съпротива, за да се използва оръжие. Така председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание ген. Атанас Атанасов коментира инцидента с убит имигрант от миналата нощ в района на Средец.

По думите му, при тази хипотеза сме в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи. Тук трябва да се понесе отговорност, категоричен е Атанасов.

Според него случаят не е граничен инцидент.

Припомняме, трима гранични полицаи са засекли група от 54 нелегални имигранти близо до Средец. При опит да бъдат задържани, те са оказали съпротива. Тогава един от униформените е произвел предупредителен изстрел. Рикоширал куршум ранил един от мигрантите, който впоследствие починал.

Атанасов припомни за инцидента край Петолъчката до Сливен, когато полицай застреля случайно момиче, докато извършва рутинна проверка на автомобил. Тогава директорът на полицията Славчо Босилков незабавно подава оставката си.

Атанас Атанасов призова главният секретар на МВР Георги Костов да излезе и да заяви кой ще поеме отговорност за случая. Той е категоричен, че инцидентът ще има европейски оттенък. „Макар и това да не е станало на границата, има смърт на нелегални имигранти през европейската граница. Трябва да се реагира адекватно на ситуацията", коментира шефът на вътрешната комисия.

Той е категоричен, че най-малко на ниво „Гранична полиция" трябва да се понесе отговорност.

От своя страна лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева коментира в ефира на Нова телевизия, че няма начин при такъв бежански натиск да не се случи това.

Има разследване, то ще каже дали има превишаване на правомощия на служители на МВР или не", отсече Дончева. Според нея ангажиментът на служителите на вътрешното министерство е да пазят държавната граница и да извършват това, което е нужно, в рамките на техните компетенции.

Аз не виждам притеснението на ръководството на МВР, което прави пресконференция и 15 минути мънка", се зачуди още тя и определи поведението на главния секретар на МВР като гузно и абсолютно неоправдано.

„Не трябва да изпадаме в паника и да се създава извънредна ситуация", се включи в коментара и екслидерът на СДС Екатерина Михайлова.