Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев.

Това стана ясно по време на представянето на новата група БОРКОР, която ще се настани в бившата сграда на министерството на бедствията и авариите на Емел Етем.
Припомняме, БОРКОР се създава за противодействие на корупционните практики у нас.

Ексшефът на ДАНС Петко Сертов, който при представянето на БОРКОР седна отдясно на министър - председателя, му благодари за поканата, изтъквайки, че ще е удоволствие да работи с другите двама шефове в групата - бившият депутат от СДС и екскмет на Русе Елеонора Николова, каято заедно със Сертов ще е зам.шеф и бившия директор на НСБОП и НСО ген. Румен Миланов, който оглавява новата структура.

Все още не е ясно кой ще наследи Йовчев като шеф на агенцията. „Не ми беше приятно да бъде депозираната тази оставка," заяви премиерът и допълни, че той е изключително добър професионалист.

Според министър-председателя обаче на Цветлин Йовчев му липсвали известни качества, като това да контролира подчинените си и да довежда нещата докрай.

Припомняме, Цветлин Йовчев подаде своята оставка вчера. Като мотив за искането си да се оттегли се изтъква оценката на премиера за цялостната дейност на ръководената от Йовчев Държавна агенция „Национална сигурност", както и неколкократно изразното недоверие към Йовчев като председател на ДАНС.

В момента ексшефът на ДАНС е в отпуск, през което време и той, и Бойко Борисов да си помислят как да продължат съвместната си работа.
Стана ясно, че премиерът вече му готви предложение, но какво точно отказа да поясни.

На въпрос на news.bg как ще коментира факта, че две парламентарни комисии виждат вина в СРС скандала не в ДАНС, а в МВР и с оставката на Йовчев не прехвърля ли вината от болната глава на здравата, премиерът застана зад вътрешния министър Цветан Цветанов и отговори: „Има хронология на разработката."

Той припомни, че заявител на разследването срещу шефа на Митниците Ваньо Танов е ДАНС. „Техни хора са водили разработката", категоричен бе министър-председателят.

Той изрази недоумение коя е болната и коя е здравата глава.

Премиерът посочи още, че днес тези, които най-много критикували ДАНС, се оказва, че много подкрепят Цветлин Йовчев.

Не може така безотговорно да се допусне изтичане на информация и най вече тази информация да не отива към надлежните органи, обясни мотивите си премиерът да приеме оставката на Цветлин Йовчев.

Освен това и самият вече бивш шеф на ДАНС имал лична оценка за допуснати грешки.

Премиерът не бил доволен от обясненията на Йовчев за СРС скандала. Оправдал се с думите "Те не ми докладваха". След като не си добър началник, ще освободиш мястото на някой, който може да бъде и добър и строг началник, категоричен е Бойко Борисов.

Стана ясно още, че преди час Ваньо Танов е бил привикан от премиера за т.нар. операция "Митници", за да го пита дали уволненият заместник-шеф на митниците Антоний Странджев го е информирал за ситуацията в Митниците и за доклада, който Странджев е дал на премиера (пролетта на 2010 година).

Борисов не пожела да каже какво е посочил Танов, но е наредил на митничар Номер 1 да си избере медия, пред която да разкрие днешния разговор с министър-председателя. Има йерархия в администрацията, коментира Бойко Борисов.

Представете си, ако всеки заместник или началник на някаква служба в държавата започне да пише директно на мен и да очаква аз да му отговарям. За това има министерства, има агенции, има длъжностни лица, категоричен е той.

Премиерът не отговори на въпроси по казанато по-рано днес от Страндежв за висш гербер, подкупен с 4 млн. лв.
Борисов се ядоса, че докато говори някои от журналистите се обаждат по мобилните си телефони и напусна залата.