За мен Цветлин Йовчев е човек с много силно развито чувство за държавност.

Това заяви в кулоарите на парламента Румен Петков в коментар на оставката на шефа на ДАНС.

Като необяснима той определи реакцията на министър-председателя от вчера сутринта, изразена в сутришен блок.

Ако бъде приета оставката на Цветлин Йовчев, това ще бъде грешка, коментира Петков. За мен той е един добър професионалист, категоричен е червеният депутат.

С оставката на шефа на ДАНС според него се прехвърля вината "от болната глава на здравата".

По думите на Петков за всички е ясно, че вината за СРС гейт е на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Смятам, че за министър-председателят тази оставка е неприемлива, категоричен е социалистът.

На същото мнение е и лидерът на ДСБ Иван Костов.

На брифинг в парламента той заяви, че ще ще предложи на членовете на Комисията за контрол на ДАНС да поискат от министър-председателя Бойко Борисов да не приема оставката на Цветлин Йовчев.

Съпредседателят на Синята коалиция също така ще поиска среща на комисията за контрол на ДАНС с Бойко Борисов, за да го запознаят със становището си за СРС скандала, според което течът на информация не е от агенцията.

Премиерът Бойко Борисов е подведен да потърси отговорност от Цветлин Йовчев, категоричен е Иван Костов.

Кой обаче е подвел министър-председателя, той не знае.
Според съпредедателя на Синята коалиция, наблюдаващият прокурор е посочил кои лица да извършат подслушването по Тановгейт.

Цветлин Йовчев няма отговорност за това решение, подчерта Костов.

Освен това според него не трябва да се търси отговорност от ДАНС и за взрива пред в-к Галерия, тъй като това не е международен тероризъм, а вътрешен криминален инцидент нещо, което не е в прерогативите на агенцията.

Костов посочи, че премиерът няма никакви основания да търси отговорност от Йовчев и да приема оствката му.

По повод връщането на Петко Сертов в БОРКОР (Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет), Костов заяви, че премиерът трябва да се запознае със становището на комисията за контрол на ДАНС за разработката „Галерия", според която той (Сертов, бел.ред.) е в основата й. Това прави невъзможно той да заема този пост, категоричен е Костов.

Председателят на комисията за контрол на ДАНС Камен Костадинов коментира, че оставката на Цветлин Йовчев поставя стандарти за европейско поведение. По думите на депутата от ДПС за времето, в което Йовчев е бил начело на ДАНС, агенцията е работила професионално и е била опазена от политическа намеса.

Камен Костадинов не коментира дали шефът на родното ФБР е поел чужда вина.