Председателят на Държавната агенция по сигурността Цветлин Йовчев е подал оставка, съобщиха от Министерски съвет. От ДАНС потвърдиха за оттеглянето на шефа на Агенцията.

Той е депозирал в МС молбата си до министър-председателя Бойко Борисов за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Като мотив за искането си да се оттегли в молбата се изтъква оценката на премиера за цялостната дейност на ръководената от Йовчев Държавна агенция „Национална сигурност".

В молбата, депозирана при министър-председателя, Йовчев посочва като мотиви за оставката си оценката на премиера за цялостната дейност на ДАНС, както и неколкократно изразното недоверие към Йовчев като председател на ДАНС.

Третият мотив в молбата на шефа на агенцията е „неоправдаване на очакванията Ви по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно трябва да върши агенцията съгласно действащия в момента закон за ДАНС

Припомняме, по-рано днес премиерът Борисов не изключи възможността да има кадрови промени в ДАНС.

Ако те не могат да защитят сигурността, информацията, която имат в ДАНС, тогава тази служба генерира проблеми със сигурността, а не спокойствие, заяви той.

Припомняме, преди седмица парламентарната комисия за контрол на ДАНС обяви официално, че проблемът с изтичането на СРС-та, довело до скандалите е в МВР, а не в агенцията.
Становището на комисията посочва, че в ДАНС сигурността е на необходимото ниво, а СРС-та се прилагат съгласно изискванията на закона.

Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършил е ВВМУ "Никола Вапцаров" - Варна. Магистър по икономика от СУ "Св. Климент Охридски" и докторант на свободна практика.

От януари 1993 г. работи в НСС, където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС по собствено желание.

На 5 август 2009 година правителството на Бойко Борисов предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаване на Цветлин Йовчев за председател на Държавната агенция "Национална сигурност".

Йовчев пое поста от Петко Сертов, който депозира оставката си пред министър-председателя на 1 август. Промяната в ръководството на агенцията бе съгласувана с президента Георги Първанов.