КСНС обсъди стратегическите приоритети и приноса на споразумението за партньорство с ЕС.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС, продължило малко повече от 2 часа - необичайно кратко за съветите при президента.
По думите му всички страни са излезли с консенсус след днешното заседание на КСНС. Единствено Атака са изразили особено мнение.

Орешарски с лек „упрек" към Плевнелиев за темата на КСНС
Още...

Споразумението за партньорство е стратегически документ и е в съответствие със стратегическите приоритети на страната ни, подчерта държавният глава.
Образование, квалификация и заетост, развитие на земеделието, електронно управление, качествена съдебна система са част от приоритетите в споразумението за партньорство и стратегия „България 2020".

Членовете на КСНС считат за особено важно в споразумението за партньорство да бъдат заложени мерки за преодоляване на различията, каза още Росен Плевнелиев.

Членовете на КСНС са единодушни, че чрез споразумението за партньорство и изпълнението на стратегическите мерки ще доведат до ускорен икономически растеж. МС се задължава да проведе информационна кампания за приоритетите на споразумението за партньорство и да дава ежегоден отчет на изпълнението на мерките в него.

Максимално усвояване на парите от ЕС, около това също са се обединили участниците в КСНС.

„Стратегическите приоритети са представени в Националната програма за развитие България 2020, поясни държавният глава. Стана ясно от думите му, че членовете на КСНС са единодушни, че споразумението за партньорство с ЕС съответства на стратегия 2020, както и на целите в стратегическия документ Европа 2020.

Росен Плевнелиев подчерта, че у нас е откроена важността на доброто управление чрез повишаване капацитета на администрацията и съдебната система. В съответствие с целите на стратегията Европа 2020 и националната програма за развитие България 2020, в споразумението за партньорство да формулирани 4 приоритета за европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 и 2020 година, обясни държавният глава.

Първият приоритет е образованието и заетост за приобщаващ растеж. Останалите приоритети са иновации и инвестиции за интелигентен растеж, свързаност и зелена икономика, добро управление и достъп до качествени обществени услуги.

Участниците в КСНС са се обединили около това да се подкрепят мерките за икономическо развитие, енергийната ефективност и енергийната диверсификация. Обединение е имало и около идеята за балансирано развитие на селското стопанство като ключов сектор.

Особено важно е да се подкрепи развитието на икономиката чрез развитието на иновационни екосистеми, технологични центрове и паркове, което ще осигури връзката между образование и наука и бизнес, категоричен бе президентът Плевнелиев.

Следва да се обърне сериозно внимание на балансираното развитие на регионите и на политиките за заетост и повишаване на доходите на българските граждани, каза Росен Плевнелиев.

Той обясни, че е нужно прозрачно и ефективно изразходване на средствата от ЕС.