Така формулирана, темата е твърде отдалечена от сферата на националната сигурност на страната.
Необходимо е доста настойчиво пространствено мислене с големи дози склонност цялото общество да се разглежда като система от преплетени връзки и по линия на няколко степени на итерации да се достигне до зависимостите, върху които би се фокусирала днешната дискусия.

Таза започва изказването си премиерът Орешарски пред КСНС, свикан от президента Плевнелиев.
Припомняме, темата, формулирата от президента е - "Стратегическите приоритети на Република България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г."

По думите му в последните 24 години, от началото на прехода до днешни дни, могат да се идентифицират 2 случая на икономически предпоставки, довели до действителна заплаха за националната сигурност - мораториумът върху плащанията по външния дълг на страната, наложен в началото на 1990 година и дал отпечатък върху цялостния ход на реформите в следващите няколко години и драматичната монетарна, финансова и банкова криза от периода 1996-1997 година.

Оттогава досега проблемите с държавните дългове могат да се считат за решени. Монетарната и банкова системи също бяха сериозно заздравени и днес не могат да се третират по какъвто и да е начин като заплаха за националната сигурност, категоричен е премиерът.

Според него като заплаха за националната сигурност днес може да се счита цялостната социално икономическа обстановка в страната, формирана в последните няколко години.
Години, в които началната икономическа рецесия е прераснала в депресия, висока безработица, растящо неравенство и катастрофален спад на доверие в институциите, което е градено с променлив успех през целия период на прехода. Това е предизвикателство, което изисква целенасочени усилия за възстановяване на инвестиционната активност, защото инвестициите са утрешният растеж.

Друг голям проблем, по думите на премиера, е нарастващото несъответствие между уменията на работната сила и нуждите на трудовия пазар, което също предполага инвестиции в образованието и обучението.

Затова Орешарски поставя като водещи предизвикателства инвестициите и квалификацията, като предоставящи конкурентната ни способност като икономика и държава.

Иначе премиерът напусна заседанието при президента удовлетворен от дискусията и.

Премиерът спря за кратко пред медиите на излизане от Президентството и обяви, че са били разгледани стратегическите приоритети в „България 2020", като отбеляза, че те са включени в управленската програма на кабинета и в споразумението за партньорство.

„Удовлетворен съм от това, че всички членове на КСНС се обединиха около разбирането, че това надпартийна и важна задача, което ми дава по-голяма увереност, че има широка подкрепа към стартирането на разговорите с Европейската комисия и финализиране на споразумението за партньорство", обяви Пламен Орешарски.

Резерви е имал единствено лидерът на „Атака" Волен Сидеров, но те според премиера са били „по-скоро концептуални, а не по отношение на самите приоритети".