Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще поиска от Росен Плевнелиев да свали своя имунитет, за да бъде разследван за финансови злоупотреби и престъпления. Това заяви той минути преди да влезе в Президентството за заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Националистите не очакват днешния КСНС да излезе с особено единна позиция по темата европейски средства, тъй като противоречията не са малки, а самата „Атака" има коренно различна визия за Европейския съюз в този му вид и зависимостта на страната ни от европарите.

Сидеров обеща, че ще държи да се обсъди сериозно темата за възстановяването на проекта АЕЦ „Белене" и пускането в експлоатация на спрените трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй".

Лидерът на "Атака" коментира още, че в докладите на ЕК липсват много важни теми, като например темата за доходите на българите, които трябва да се изравняват с европейските - нямало такъв стратегически приоритет.

По повод предложението за референдум на президента лидерът на "Атака" посочи, че отново някой бил прочел плана "Сидеров", защото националистите го казвали отдавна, само че първо предлагали поправки в Закона за референдумите, защото той бил много ялов.

"Първо стават много трудно, а освен това имат препоръчителен, а не задължителен характер. Ние сме готови с такива поправки, ще ги внесем съвсем скоро", посочи той. Според него референдумите по принцип са много хубаво нещо, но позицията на Плевнелиев била лицемерна, защото той имал власт да организира референдум. Президентът просто играел политическа игра и привличал вниманието към себе си.

Той запита защо Плевнелиев, когато беше на власт като министър и когато ГЕРБ имаха мнозинство, те не са инициирали промени в закона и нито един референдум.

На въпрос трябва ли да има консенсус за това как да бъдат разпределени 15-те млрд. евро от европейските фондове до 2020 г., Сидеров отвърна с въпроса, къде ще отидат тези милиарди и дали няма да се върнат в западноевропейски фирми, както обикновено ставало, а другите да потънат в поръчки за „наши хора". А и според него тези пари не били достатъчно, за да се възстанови икономиката на България.

По повод евроизборите лидерът на "Атака" коментира, че в европарламента трябва да има сърцати хора, които не им пука дори и от скандали, защото понякога нещата ставали със скандали.
"Еврокомисията не е някакво лоно Божие, това е поле на интереси и нашият интерес трябва да се защитава активно или дори агресивно", завърши Сидеров.