Сръбският президент Борис Тадич за пореден път заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово. Той направи това изявление след края на църковната служба в манастира Високи Дечани, западно Косово.

Запитан от журналисти кога ще признае Косово, Тадич отсече: "Знаете какъв е моят отговор - никога. Това е много кратък и много ясен отговор."

Държавният глава отново отправи послание за мир по случай православната Коледа: "Само послание за мир може да се отправи на Коледа и затова се обръщам към всички в Косово, към сърбите и албанците и към представителите на международната общност."

Около 500 албанци посрещнаха протестно Борис Тадич близо до манастира Високи Дечани. Според местните медии те замеряли с камъни колата му.

Няма да реагирам на агресивното поведение. Коледа е и единственото послание, което може да се отправи, е послание за мир дори и към онези, което се държат агресивно, коментира случая Тадич.

Косовските власти официално позволиха визитата на Тадич, защото тя носи „чисто религиозен характер". Манастирът Високи Дечани се охранява допълнително от войници от КФОР и местната полиция.

Косовските албанци обявиха Косово за независима от Сърбия държава през 2008 година. В Сърбия все още смятат територията на Косово и Метохия за сръбска територия.