Косовски албанци провеждат протестни демонстрации срещу визитата на сръбския президент Борис Тадич в Косово, който в петък и събота ще посети манастира Високи Дечани, за да присъства на рождествени богослужения.

Това съобщи косовската полиция, предаде „Новости".

Полицията на пътя между Прищина и Подуево е задържала 8 активисти от радикалното движение „Самоопределение", който са се опитали да блокират преминаването на сръбския президент. В тяхното превозно средство са намерени 30 стари автомобилни гуми. Малко по-късно задържаните са били освободени.

През деня около 500 протестиращи са се събрали в град Печ, който се намира близо до манастира. Други косовски албанци са се опитали да блокират няколко пътища в района.

Косовските албанци с радикални виждания считат, че посещението на Тадич на сръбски православни манастири е нарушение на косовския суверинитет и това трябва да се преустанови, докато Сърбия не признае независимостта на Косово.

Косовските власти официално позволиха визитата на Тадич, защото тя носи „чисто религиозен характер".

Манастирът Високи Дечани се охранява допълнително от войници от КФОР и местната полиция.

Досега сериозни инциденти не са докладвани.

Припомняме, че косовските албанци обявиха Косово за независима от Сърбия държава през 2008 година. В Сърбия все още смятат територията на Косово и Метохия за сръбска територия.