Сръбският президент Борис Тадич категорично отхвърли възможността за провеждането на среща с премиера на Косово Хашим Тачи, както и провеждането на каквито и да било преговори, посочват от администрацията на сръбския президент.

Информацията за евентуална среща се появи, след като стана ясно, че Тадич и Тачи ще бъдат по едно и също време в Ню Йорк по случай 66-тата сесия на генералната асамблея на ООН. В частност, пътуването на сръбския лидер в САЩ е планувано за 21-24 октомври, съобщава РИА Новости.

Среща между президента Тадич и косовския премиер Тадич не само че не е планувана, но тя е и невъзможна и няма да има такава, пише още в съобщението. В него се посочва още, че Сърбия вижда решение на кризисната ситуация само чрез диалог с Прищина при посредничеството на Евросъюза.

За възможната среща между двамата лидери по повод напрежението в Северно Косово писа по-рано и вестник Zeri (който се издава в Прищина), позовавайки се международни източници.

Сръбските власти традиционно не се срещат с лидерите на косовските албанци нито на международни форуми, нито на двустранни формати. Единственото място за срещи е Брюксел, където сръбски и косовски дипломати преговарят за решаване на ежедневни проблеми.

Припомняме, митническият спор в Северно Косово се усложни на 16 септември. Сърбите в Косово, които са около 60 000, признават само Белград за своя столица и не искат да се подчинят на разпоредбите, които издава Прищина. Те бойкотираха решението на косовското правителство и издигнаха барикади на пътищата, които водят към граничните пунктове в опит да попречат на изпълнението на ембаргото, наложеното от Косово на стоките, които идват от Белград. Прищина въведе тази мярка, защото Сърбия не признава косовските митнически печати, считайки че Косово не е отделна държава, а нейна южна провинция.