"Отказът на българското правителство да предостави коридор за руските самолети щеше да е само приповдигнато мажоретно поведение, ако не беше косвената подкрепа за „Ислямска държава", което вече е позорно. Но това е част от недоносената външна политика  на ЕС в момента. Не сме изключение, за съжаление". Това каза пред БНР доц. Дарина Григорова.

"Не мисля, че нещата са по-изострени заради усиленото присъствие на военни патрули, които да пазят инструктурите в тези бази в Сирия, които са отдавна там.  По-скоро, чисто тактически, изтече една информация, че по договор от 2007 г.

Русия е продала на Сирия МиГ - 31, а тези изтребители са много ефективни и така се проваля отдавнашната идея на САЩ и Турция да се направи буферна зона, безпилотна", заяви доцентът от СУ "Кл. Охридски".

Според преподавателя, руската ПВО ще успява да изчисти всякакъв опит на американски или турски самолети да бомбардират Сирия под предлог, че се бомбардират терористите. "Това е важно от тактическа гледна точка и затова е тази врява", каза тя.

Според Григорова, ставащото в Сирия фокусира три глобални проблема. Първият е битката между авторитарните светски режими и ислямистките.

Вторият: "Необходимостта от реформа на ООН като институция, която регулира международните отношения. Причината, според Григорова, е чe Русия "надиграва САЩ на тази площадка". Руснаците поддържат и контактна група между опозицията и властите в Сирия и, ако се стигне до Женева - 3, заслугата ще е руска", допълни тя.

"Третият проблем е европейски - ще има ли социална държава и може ли да има профсъюзи, ако имигрантите подбият евтината работна ръка на самите европейци", заяви Григорова. Според нея терористичната група "Ислямска държава" ще се разраства, докато има нефт, вода и артефакти, които да продава, както и международна подкрепа".

Относно информацията, че от Американския сенат без знанието президента Барак Обама са решили да не допускат самолети с хуманитарна помощ от Русия на територията на Сирия, анализаторът Боян Чуков коментира, че Обама има друга тема номер едно. За него това е сделката с Иран, която трябва да бъде сключена на 17 септември.

Чуков смята, че Виктория Нюланд, противник на Обама и автор на фразата: "Майната му на Европейския съюз" е в основата на този "съвет" да бъде отказан въздушен коридор.

Чуков припомни твърдения на американски военни, според които Сирия ще се раздели на 3 държави, а Ирак - най-вероятно на две. Със заставането на руснаците в Латакия обаче се спира движението на „Ислямска държава" на Север и на Запад към Израел. Тогава възниква опасност за Саудитска Арабия, каза арабистът.

"Затова Саудитска Арабия в момента не приема бежанци, защото се страхува, че ще бъде инфилтрирана от „Ислямска държава". Затова копаят тези огромни ровове около своите граници. Проблемът обаче е друг - в Таджикистан имаше опит за преврат. Тук беше въпросът да се внесе този управляем хаос и в Средна Азия и тези тълпи от бежанци да тръгнат към Китай или към Руската федерация", обяснява арабистът.

Според него, това е причината Русия и Китай да са заинтересовани  да локализират действията на „Ислямска държава" и да я спрат. „Ислямска държава" е нещо като колективен Хитлер в региона и може  да бъде насочвана в определени посоки за решаване на геостратегически цели", смята Чуков.

Анализаторът изтъкна, че основният поток бежанци се насочва към Германия и Унгария.

"Германия и Унгария са единствените две държави в ЕС, които по един или друг начин смущават глобалния хегемон САЩ. С този поток от хора на Виктор Орбан му се прави цветна революция. Затова той изкара войските на учения, затова смени министъра на отбраната. А Германия се оказва в ситуацията, в която беше преди време ЮАР. В случая е важно Германия по същия начин да бъде смазана като лидер на Европа", смята Чуков.

"Затова Англия затвори тунела, дръпна се отстрани и каза: „Ние догодина ще видим дали няма да излезем от ЕС". Създавайки този хаос на европейския континент, капиталите от Европа къде ще се насочат? Където е стабилно - в САЩ! Тоест, започваме да изпомпваме ЕС", обясни Чуков.