Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун възнамерява да свика на 30 септември специална среща на върха на организацията по въпросите за миграцията, съобщи ТАСС, позовавайки се на интервю на главата на международната организация за руска медия.

"Сегашната криза се разраства като цунами. Първото, което е нужно да направят в такъв случай и европейските, и азиатските лидери - независимо къде и кога се появи подобна криза, е да осигурят на принудителните преселници достойнство и безопасност". Това заяви генералният секретар на ООН.

Според Бан Ки Мун, европейските водачи показват тези качества, но още повече предстои да се направи. "Затова често разговарям с ръководителите на европейските държави по телефона и възнамерявам да свикам специална среща на върха на 30 септември по миграционната криза", уточни той.

В Европа се готвят колективно да обсъдят въпроса през ноември - но не е ли това прекалено далече. Проблемът е извънреден и налага спешни решения", заяви Бан Ки Мун.

Говорейки конкретно за сирийската криза ген.-секът на ООН призова членовете на организацията да обединят усилията си.

В същото интервю Бан Ки Мун заяви, че да се изключи Русия от Съвета за сигурност на ООН е технически невъзможно. "Всяка идея или резолюция трябва да бъде одобрена от всички пет постоянни членове на Съвета".

На въпрос за съответните призивите на политиците от Киев и от Варшава, ген.-секът заяви, че не е чувал за подобни претенции.

"Знам само за нарастващото число на гласовете сред членовете на ООН, които призовават за разформиране на Съвета за Сигурност", заяви той. Речта е за това, че Съветът трябва да стане много по-открит, демократичен и представителен. Тази тема действително се обсъжда".

"Русия е един от постоянните членове на Съвета за Сигурност. Не бих желал дори да коментирам въпроси, които не са актуални", допълни главният секретар на ООН.

Припомняме - на 1 септември Русия прие председателството на Съвета за сигурност на ООН за един месец.

Припомняме, малко по-рано стана ясно, че масовото преселение провокира шефовете на Интерпол и на Европол да предвидят среща на международните полицейски ръководства за борба с нелегалния трафик на хора.