Държавният департамент на САЩ се е опитал по своя инициатива да попречи на прелитането на руски самолети за Сирия през въздушното пространство на България и Гърция.

Когато разбрал за тези опити, американският президент Барак Обама бил недоволен, че те били предприети без предварително съгласуване между различните ведомства, съобщава "Блумбърг".

Междувременно подобно съгласуване вече е започнало.

Според наличната информация засега между чиновниците няма съгласие - едни били готови за противопоставяне с Русия по въпроса за Сирия, а други, включително някои служители на Белия дом, се обявяват за сътрудничество с Москва в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Обама поръчал на своите съветници по националната сигурност да постигнат съгласие и да предложат колкото се може по-скоро план за действие за това как да се процедира по-нататък. Във всеки случай Белият дом и американското разузнаване вече са стигнали до извода, че Русия е готова да започне бойни полети от нова авиобаза в Сирия, но засега не са решили как да реагират на това.

За някои хора в Белия дом приоритетът е включването на повече страни в борбата срещу "Ислямска държава" и те се страхуват от допълнително изостряне на отношенията с Русия. Те сериозно обмислят да приемат засилването на руското присъствие като свършен факт, а после да работят с Москва за съгласуване на американски и руски удари срещу екстремистите.

За мнозина в правителството на Обама обаче, особено тези, които работят по въпроса за Сирия, идеята да се примирят с руско участие в бойните действия е близка до това да признаят, че усилията за изгонване на сирийския президент Башар Асад са неуспешни. Освен това те се страхуват, че Русия ще използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.

В американското правителство има опасения, дори сред поддръжниците на противопоставянето на руските действия в Сирия, че САЩ реално нямат с какво да противодействат.