Въпреки проливния дъжд над 1000 души участваха в протеста срещу решението на Министерски съвет за затваряне на „Брикел".

Протестиращите застанаха на кръстовището между „Брикел" и Централно ремонтната база на предприятието. Работещите са подкрепени от миньорите от „Мини Марица Изток" от рудниците 1, 2 и 3 и от граждани на Гълъбово. Демонстрантите блокираха за 15 минути пътя Свиленград-Русе.

След административната заповед за затварянето на „Брикел" отКНСБ настояват за спешна среща с министър Нона Караджова и министъра на икономиката Трайчо Трайков. Синдикалистът Валентин Никифоров коментира, че е възможен социален взрив в община Гълъбово, която разчита на отопление от „Брикел".

"Брикел" е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, срещу когото се води дело за укриване на данъци.

Защо моята оставка, недоумява министър Нона Караджова.
                       Още...

От двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват, правителството да приеме предложението на собственика да инвестира в изграждането на сероочистваща инсталация на три от котлите, за да се предотврати пълното затваряне на дружеството.

Пред протестиращите синдикалните лидери обещаха да запазят предприятието. Според тях не европейски норми или изисквания затварят "Брикел", а "некадърни политици".

Мирните протестни действия ще продължат до петък. След това работниците заплашват с гражданско неподчинение.