Не виждам никаква причина за оставка на който и да е политик, правителство, както и на моята оставка.

Така министърът на околната среда Нона Караджова отговори на работниците и синдикатите от „Брикел", които тази сутрин протестираха срещу затварянето на предприятието.

Министърът посочи, че исканията за оставка на протестиращите работници трябва да бъдат насочени преди всичко към собствениците на предприятието, тъй като те не са изпълнили ангажиментите, които са поели с купуването му.

Работниците трябва да поискат оставката и на синдикалистите, тъй като те 6 години не са си свършили работата", каза още министърът, съобщава БНР.

Министър Караджова обясни, че предприятието е превишило нивата на серния окис и не разполага с необходимите разрешения за парникови газове.

Необходими са 100 млн. лв. за купуване на квотиза вредните емисии, но нито собственикът Ковачки, нито държавата може да осигури тези пари.

„Някой би ли се ангажирал да позволи на предприятие да работи извън законите и правилата", каза екоминистърът и припомни, че срещу страната ни заради това е заведена наказателна процедура от ЕК.

Министърът все пак изрази надеждата си да не се стигне до принудително затваряне на „Брикел", като подчерта, че правителството няма „любимци".

"Това означава: или „Брикел" трябва да изпълни необходимите екологични изисквания, или ще се стигне до закриване на работни места", бе категорична Нона Караджова.

Караджова увери, че от министерството търсят начин за осигурят на част от работниците друга заетост. Очаква се между 2 и 3 000 души да останат без препитание след влизането в сила на санкцията.

За опасенията, че социално-слабите семейства, че няма да имат брикети за зимата, тъй като техен производител е единствено „Брикел", министър Караджова каза, че има още 4 вида енергийни помощи и че „никъде не е записано непременно брикетите на „Брикел" да се използват.