38 милиона евро се е ангажирал да инвестира Христо Ковачки в сероочистки, така че инсталациите да бъдат приведени в съответствие с екологичните изисквания.

Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков след разговор в министерството с бизнесмена Ковачки, на който присъстваха и Нона Караджова и представители на синдикатите.

Той поясни, че Ковачки има енергийни инсталации, които се нуждаят от инвестиции, за да бъдат в съответствие с екологичните норми. Става въпрос за ТЕЦ „Бобов дол", „Марица 3", „Сливен" и „Брикел".
Ситуацията е най-спешна в „Брикел", защото е изчерпано времето, в което там е могло да се работи, без да се правят инвестиции, отбеляза Трайков.

Той каза още, че в близките няколко дни Ковачки трябва да представи банкова гаранция в уверение, че инвестиционната програма ще бъде изпълнена.
Срокът за изпълнението е март 2012 г., т.е. става дума за 19 месеца, през които трябва да се намери междинно решение, поясни Трайков.

На въпроса защо чак сега се търси решение Ковачки отговорил, че от предишното правителство му обещали отлагане на инвестиционните ангажименти с 1-2 години, разказа след срещата министър Трайков.

По думите му с Нона Караджова са поели ангажимент да проучат възможностите и да предприемат стъпки за осигуряване на работа на инсталациите в междинния период.
Това включва постъпки за разрешение за работа на инсталациите, които не са в съответствие и за осигуряване на необходимите квоти за парникови емисии за работа на инсталацията през това време, подчерта Трайков.