Още едно лице ще бъде привлечено като обвиняем по делото "Октопод". Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в кулоарите на парламента, цитиран от БиТиВи.

На въпрос дали ще бъде нов или вече обвинен по делото, министърът отговори: „Всичко е възможно."

Припомняме, основен обвиняем по делото е Алексей Петров, който бе арестуван по време на акция „Октопод". Вчера Софийски апелативен съд промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража" на „домашен арест."

Коментар на Цветанов за домашния арест:
Всичко, което гледахме беше един много добър театър
Още...

На едно от последните заседания по делото срещу Петров стана ясно, че на 27 юли тази година Софийска градска прокуратура е отделила материали за Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров - Хамстера, а на 9 август е повдигнала ново обвинение, което касае само престъпление срещу собствеността.

Тогава адвокат Ина Лулчева обясни, че това обвинение няма нищо общо с първоначалните твърдения за участието на Алексей Петров в т.нар „Октопод".

Малко по-късно говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска потвърди, че срещу бившата барета има две досъдебни производства - едното е за организирана престъпна група, създадена с цел да извършва данъчни, финансови измами и пране на пари, а другото за организирана престъпна група, извършвала рекет и престъпления против собствеността.

Едното разследване е пред приключване и това наложи да се отделят материалите, за да може поне едно от двете обвинения да влезе в съда, обясни Немска.

На 21 септември стана ясно, че след санкция на Апелативния съд, който постанови, че извършеното е незаконно, Върховната касационна прокуратура отмени постановлението, с което разследването срещу Алексей Петров бе отделено от основното дело срещу групата "Октопод".

На последните заседания, на които се гледаше мярката за неотклонение на Петров стана ясно, че прокуратурата не разполага с доказателства по делото "Октопод", а Алексей Петров е обвинен за рекет, извършен преди 10 години.