Апелативният съд промени мярката за неотклонение на Алексей Петров от "задържане под стража" в "домашен арест".

Това решение предизвика бурни аплодисменти в съдебна зала, а съдебният състав се мотивира в продължение на 2 часа за решението си.

Според мотивите на съда налице е обосновано предположение, че Алексей Петров заедно с Антон Петров - Хамстера и Марчело Джотолов организирано са вършили престъпления в периода 2004 - 2010 година.

Припомняме, на предишното заседание СГС реши, че от събраните до момента доказателства не може да се твърди, че Алексей Петров е организирал и ръководил каквато и да е престъпна група. Първоначалните обвинения бяха е за престъпна дейност от 1997 г.

Според днешната мотивировка на съда това обосновано предположение обаче е силно разколебано, тъй като свидетелските показания и всички доказателства по делото са изключително противоречиви - едни и същи лица дават различни показания за едни и същи факти по делото.
Според съда още е разколебано и предположението, че Алексей Петров е извършвал изнудване и рекет над един от основните свидетели срещу него - Георги Цветанов.

Също така са недостатъчни и доказателствата за това, че Алексей Петров е разпространил информация, представляваща държавна тайна.

Софийски апелативен съд прецени още, че не е обосновано предположението за това, че Алексей Петров заедно с другия обвиняем по делото - Марчело Джотолов, са рекетирали и изнудвали бившия плевенски полицаи Николай Динков.

САС подчертава, че за обвиненията, които са повдигнати на Алексей Петров, законът позволява максимален срок на задържане под стража до 1 година. Доказателствата по делото обаче не могат да обосноват толкова продължително оставане в ареста, се казва още в мотивите на съда.

Със занижен интензитет са степента на обществена опасност на Алексей Петров, както и опасността той да извърши престъпление, ако мярката му бъде променена.

САС изтъкна още, че адекватната мярка е домашен арест, тъй като все още прокуратурата не е повдигнала обвинение срещу Алексей Петров.

Съдът обясни, че мярката „домашен арест" ще позволи на Алексей Петров да получи адекватно лечение, от каквото се нуждае, въпреки че домашният арест също е тежка мярка за неотклонение и съдържа много ограничения.

Мярката „домашен арест" Алексей Петров ще изтърпява на постоянния си адрес.

Минути след края на съдебното заседание братът на Алексей Петров заяви, че все още е със смесени чувства, но по думите му тази мярка е закъсняла. Той подчерта, че брат му вече е с влошено здравословно състояние и според него съдът е трябвало да определи по-лека мярка много по-рано.

По-рано днес, в началото на съдебното заседание, бившият съветник в ДАНС заяви - „Днес вече девети месец откакто съм в ареста за първи път не ми се налага да доказвам, че не съм октопод на прехода."

Изфабрикуваният октопод трябваше да обслужва определени интереси, за да се отклони вниманието от истинския октопод", заяви още Алексей Петров.

„Съчинителите на делото ми не постигнаха целта си и сега подобно на методите от друга епоха, за да бъде оправдан арестът ми, трябва да бъда квалифициран като рекетьор", заяви още Петров.

По думите му той е бил един от малкото в онези години на силови структури, които са си позволили да се опълчат, и това се знае и от сегашния министър председател Бойко Борисов.

„Усилията, в които беше впрегната цялата държавна машина за събиране на доказателства, се оказаха непосилни за разследващите и обвинителите ми се принудиха да погледнат архивни случаи от преди 12 години, за бизнес отношенията ми с господата Цветанов и Шотев."

Припомняме, основните обвинения срещу Петров се редуцираха в рекетиране на Цветанов и Шотев, станало преди години.

Алексей Петров заяви, че няма как да има издаден атестат, който му позволява да работи с класифицирана информация и няма как да бъде допускан до държавните тайни, ако има и най-малко съмнение, че той е извършил някакво престъпление.

„Днес аз имам интерес повече от прокуратурата тези случаи да бъдат доведени до край, да се установи обективната истина и те да станат обществено достояние", заяви Алексей Петров пред съда и помоли мярката му да бъде променена в по-лека.

На излизане от съдебната зала той допълни, че не е рекетьор от 90-те години на миналия век, че това го знае министър-председателят и това е обществено известно.

Прибягна се до архивни случаи, като следите в тези архиви са в крайна сметка от една жалба, от мен срещу Цветанов за измама в особено големи размери и дело, което аз съм завел срещу Шотев по повод на изясняване на негов сигнал", заяви Петров.

В съдебната зала адвокат Васил Василев за пореден път изтъкна пред апелативните съдии, че след 8 месеца разследване прокуратурата все още не е събрала доказателства, за да повдигне обвинение срещу Петров.

Все още прокуратурата не е установила какво е оръжието, с което свидетелят Цветанов твърди че е бил заплашван от Алексей Петров.

„Какви са тези изключителни обстоятелства Алексей Петров да бъде в ареста от 8 месеца за престъпления извършени преди 12-13 години", запита реторично адвокат Василев.

Обвиненията срещу Алексей Петров според адвокат Василев почиват на предположения и по никакъв начин не могат да обосноват предположение, че той ще извърши престъпление, ако мярката му бъде променена в по-лека.
Защитата продължва да твръди че доказателственият материал е събиран некоректно и води до редуциране на обвиненията.

Адвокат Василев изтъкна и влошеното здравословно състояние на Петров като припомни че на него му предстоят три тежки операции.

„Не мога да приема за нормално това, което се твърди, че на Алексей Петров трябва да му се устрои нещо като арест в болницата, тъй като това е нечовешко и унизително отношение.", категоричен е адвокатът.