Гледам с ирония на това, което се случва. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира Пред БНТ промяната на мярката за неотклонение на Алексей Петров от „задържане под стража" на „домашен арест".

По думите му това, което се целеше вече е постигнато.

По делото срещу Петров са събрани 75 тома. Аз се чудя как тези 75 тома са прочетени от тези съдии за няколко дни. Как си го представяте това? Всичко е въпрос на предварителна убеденост и допълнителна мотивация. Имаше 7 съдебни състава, които възприемаха, че той е обществена заплаха извън ареста, но защитата му успя за това време да докаже влошеното му здравословно състояние и той да излезе навън, подчерта Цветанов.

Оттук започва протакането - сега той ще бъде опериран от сливици - следва рехабилитация, после на дискова херния - рехабилитация, артрит - рехабилитация и така процесът може да се проточи с години, заяви още силовият министър.

Според него, когато евентуално бъде произнесена осъдителна присъда, то ще му бъдат приспаднат всички тези години, в които той е бил под „домашен арест".

Всичко, което гледахме беше един много добър театър, изтъкна Цветан Цветанов. По думите му за момента Алексей Петров е обществено опасен за МВР, прокуратурата и обществеността.

Той припомни ситуацията от лятото с „Килърите" - как бяха освободени, как бяха пуснати, как се неглижираше целият този процес, който вървеше по разследването. В последствие беше необходимо малко повече време, за да се съберат доказателства около други убийства и тези лица бяха задържани и в момента са в арестите с постоянна мярка", каза министърът.

Той заяви още, че има едно дело за един имот, който в момента е собственост на „Лев Инс", по което дело обвиняема е Донка Митева - една от най-ревностните защитнички на Петров. Свидетел по делото пък е Орлин Аврамов, който е обвиняем за убийството на ямболската адвокатка.

По това дело има оправдателна присъда, но то е покрито по „толкова брилянтен начин", след като е предадено във Върховна касационна прокуратура вече един месец не може да бъде открито, каза Цветанов.

Той заяви, че не смята, че Петров трябва да е разковничето и да се коментира от цялата държава, но подчерта, че е имало политическа закрила на Петров от предишни властимащи.

За всички е явно как Петров функционираше и генерираше своята сила и как бе подкрепян от държавата. Това говори за липса на държавност и политическа воля, за срастване на политическата власт с организираната престъпност, заяви Цветанов.

По думите му Алексей Петров е бил покровителстван от много ключови политици от всички партии, без изключение. С назначаването на Петров на този пост в ДАНС и на Петко Сертов за мен остава отворен факта, че бившият премиер също е пазел и покровителствал Петров, а преди него и бившият главен прокурор Никола Филчев, подчерта Цветанов.

Той изтъкна, че откакто Алексей Петров е в ареста всички евроатлантически партньори, които преди това отказаха да работят най-вече с ДАНС, са си възобновили добрите отношения с българската страна.

Според Цветанов голяма е вероятността Алексей Петров да въздейства върху свидетели. От МВР обаче ще направят всичко възможно това да не се случи - предвидена е охрана за свидетелите и за самия Алексей Петров.

По думите на вицепремиера държавата влиза в един омагьосан кръг и изкушенията са сериозни, тъй като говорим за тежка организирана престъпност. Недейте да смятате, че когато зашумолят парите нещата не се променят в друга насока, заяви той.

По думите му до 10-15 дни разследването по обвиненията за пране на пари, проститутките, които са свързани с много близък до него човек, ще приключи.

Цветанов подчерта, че премиерът Борисов е запознат с всичко, което се случва в държавата и напълно го подкрепя.

В коментар за станалото известно „митничарско село" край язовира в Ивайловград, Цветанов бе категоричен, че в тази сага е участвал  българският политически елит заедно с лицата на прехода -хората с двойни лица.

Когато вземат властта не показват това, което са обещавали преди изборите, а се заиграват с тези, от които имат полза, за да се замогнат  и основният проблем са създадените по региони олигархични модели, при които богатите си купуват изборите и правят каквото си поискат след това.

Според вътрешният министър в „изграждането" на „митничарското село" участие имат и изпълнителната власт, и съдебната власт. И всички сме жертва на една нереформирана съдебна система, подчерта още той.

На въпрос как ще коментира факта, че през въпросните години, когато са се извършвали тези нарушения Бойко Борисов е изпълнявал длъжността главен секретар на МВР Цветанов отговори: „Всички действия, които предприемаше имаше постоянни конфликти с конкретни институции. Замените, които бяха извършени - това е функция на законодателството."

Президентът много хубаво говори, все едно не е бил председател на партия два мандата и не е бил част от този преход...

Така вътрешният министър коментира изказването на държавния глава от преди дни. Припомняме, Георги Първанов заяви, че правителството не трябва да се ограничава само до откритите с хеликоптер от НАП незаконни имоти, а да разрови всички неправомерно забогатели лица по време на прехода.

Точно това са двете лица, посочи още Цветанов. Да не казвам други неща, които ще предизвикат големи скандали в държавата, каза още той, без да дава повече конкретика.