Узбеките в Киргизстан заплашват да взривят склад в Ош, в който се съхраняват запаси от петрол. Това ще се случи, ако временното правителство се опита да завземе със сила контрола над него, съобщи БиБиСи.

Депото е стратегически обект, тъй като в района минава голяма част от петрола, консумиран в страната. Узбеките са оградили обекта с автомобили, като по този начин са блокирали достъпа.

Междувременно стана ясно, че Франция ще дари 100 000 евро, за да подпомогне бежанците от Киргизстан. Новината съобщи френският външен министър Бернар Кушнер. Той уточни, че Париж ще инспектира хуманитарната ситуация на границата с Узбекистан.

Парите ще бъдат дарени на Международния комитет на Червения кръст, за да се помогне на пострадалите при трагичните събития през последните дни в Киргизстан, посочи Кушнер. Световните агенции припомнят, че Франция вече помогна на страната, като изпрати медицинска помощ.

Това направиха и САЩ, които осигуриха на Киргизстан хуманитарни пратки.

Европейската комисия също поиска спешно 5 милиона евро за разтърсената от етнически конфликти страна.

Сблъсъците между киргизи и узбеки започнаха именно в град Ош, южен Киргизстан, вечерта на 11 юни, след което се разпространиха и в съседната област Джелалабад. Жертви на погромите станаха над 180 души, а над 1800 бяха ранени.

Днес в Киргизстан е ден на траур за жертвите при междуетническите сблъсъци, последвали свалянето на президента Курманбек Бакиев от поста.

Той напусна страната на 16 април със секретен полет в направление Казахстан.