37 са загиналите, а над 500 души са ранените след една нощ на безредици в град Ош - Южната част на Киргизстан.

Независимо от изявлението на и.д. президент на страната Роза Отумбаева, че ситуацията е под контрол, местни медии съобщават, че през целия ден от различни части на града са се чували изстрели.

Тази сутрин властите в Киргизстан обявиха в Ош и областта извънредно положение, като въведоха и войска. Официалното разпореждане е милицията да стреля във въздуха.

Според информация на министерството на вътрешните работи задържани за 5 души, които са се опитали през нощта да подпалят сградата на местната филхармония.

Временното правителство и президент се обърнаха с призив към гражданите конфликтите да бъдат разрешавани по мирен път. Роза Отумбаева направи специално изявление към жените - съпруги и майки на участващите в безредиците.
Драги сестри, моля, намерете нужните думи, с които да се обърнете към своите родственици и близки. Сега не е време за призиви към вражда и мъст.", призова Отумбаева.

Стълкновенията в Ош имат междуетнически характер - между киргизи и узбеки. В района на Ош преобладават узбеките.
От Южен Киргизстан обаче е и сваленият при размириците от 7-8 април президент Курманбек Бакиев. Преди два месеца загиналите в безредиците бяха 81, а повече от 800 бяха ранените.

Точно след преврата именно в южната част на страната възникваха периодично безредици.
И до този момент остава под въпрос до каква степен новите властта контролират тази част на страната.