„Оставка!" озвучи началото на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава Росен Плевнелиев отвори вратите си, за да обсъди с премиера, лидерите на парламентарно представените партии, както и шефове на спецслужбите, позицията на страната ни по отношение на размирна Украйна. Основният въпрос, който ще бъде поставен на масата, е дали да има вето от нашата страна или „не" на обсъжданите санкции срещу Русия. Макар и с ясен вече резултат, КСНС ще засегне референдума в Крим.

Докладите за КСНС писани от Американското посолство, убеден Сидеров
Още...

Рано-рано в сградата на президентската институция влезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обаче избра страничния вход и остана скрит от погледите на камерите. Рамо до рамо пеша при президента влязоха председателят на ДПС Лютви Местан и парламентарният шеф Михаил Миков, които отказаха коментар. Те обаче бяха посрещнати от скандиранията „Оставка!" от около 30 познати от протестите срещу правителството лица.

Припомняме, че преди КСНС държавният глава Росен Плевнелиев ще се срещне с партийните лидери, за да изгладят недоразуменията около състава на ЦИК.
Определяне състава на ЦИК предизвика драма
, след като с президентски указ ГЕРБ получила човек в повече и според управляващите - в нарушение на схемата за определяне на квотите.

Точно две минути преди началото на КСНС през официалния вход на президентската институция влезе и премиерът Пламен Орешарски. Той ще има задачата също да представи свой доклад относно ситуацията в Украйна и позицията на страната ни.

По-късно от Орешарски влезе единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обаче не бе посрещнат от скандирания "Оставка", както Орешарски, а бе съпроводен до допустимия периметър пред президентството от свои симпатизанти с викове "Атака".

Два протеста обаче се оплетоха пред главния вход на президентството. Предварително да заявят своите искания бяха обявили симпатизантите на „Атака". Те ще останат под прозорците на президента дори и след началото на КСНС, за да напомнят на държавниците, че националистите са твърдо против налагането на санкции срещу Русия. Да поискат за пореден път оставка обаче дойдоха и други протестиращи, които редом с атакисти, много журналисти и още повече полицаи, изчакваха участниците в днешното заседание на КСНС при държавния глава.

Полицаите обаче взеха предпазни мерки и разделиха двата протеста пред вратите на президента. Искащите оставка на правителството веднага забелязаха знамената на "Атака" и попитаха къде е "болният фюрер". За момента обаче националистите са значително спокойни, а техният лидер все още го няма.

Протестиращите срещу правителството обаче не се отказаха от това да влязат в конфликт с атакистите, макар и преградени от служители на реда. Протестиращите скандираха "Волене, памперсът, страхливец!", „Преброй си рублите, малко ти остана!", "Чуколов, средният пръст става ли ти!", "Атака" се оака!". Атакистите от другата страна си знаеха своите искания: "Оставка на Плевнелиев", "Росен е продажник!". С вдигнати знамена и лозунги националистите викаха: „Атака, победа!".

Жена припадна на протеста пред президентството. Бързо обаче бе реагирано на кризисната ситуация и моментално бе извикана линейка, която помогна на жената. Това за малко укроти протестните страсти пред сградата на президентската администрация.

За малко се стигна и до „челен сблъсък” между отделните протестиращи групи. Нямаше сериозни наранявания и не се стигна до побой между атакисти и другите протестиращи пред президентството. Полицията успя да се намеси на време и да не се стигне до по-сериозни провокации.

"Санкциите срещу Русия са санкции срещу България", заявиха с присъствие позицията си около стотина привърженици на партия "Атака" под прозорците на сградата на президенската институция. Народни представители от "Атака" също бяха сред събралите се националисти.

Макар и откритите опити на неколцината протестиращи срещу правителството да завземат територията пред главния вход на президентството и да поискат за пореден път оставката на управляващите, атакистите не я дадоха и заявиха гласно исканията на "Атака", а именно - вето от наша страната на евентуални санкции срещу Русия в конфликта с Украйна.

Като истински лидер събралите се националисти посрещнаха лидера Волен Сидеров, който единствено се спря да поговори пред журналисти преди самото заседание на КСНС при президента.