Вътрешният министър Йордан Бакалов е лаконичен има ли бежански натиск към границата ни след нападенията над „Ислямска държава" в Сирия. Мъчим се да се справяме, каза той.

МВР-шефът обаче препоръчва по най-бързия начин следващият парламент да вземе мерки за югоизточната ни граница. Това може да стане само с редовен парламент, редовно правителство, с бюджет, каза вътрешният министър.

МВР следи всички процеси, вземат се мерки във връзки с удари на коалиционните сили върху „Ислямска държава". По отношение на границата ни с Турция, Бакалов е категоричен, че трябва да се вземат мерки от следващото правителство.

Припомняме, САЩ и съюзниците им са нанесли тази нощ първите въздушни удари по позиции на групировката „Ислямска държава" на територията на Сирия. Решението е било взето в понеделник.

Междувременно, в рамките на 4 дни 200 000 кюрдски бежанци от Сирия са навлезли в Турция.

У нас за периода от 6.00 часа на 19 септември до 6 часа днес на вход на държавната ни граница са задържани 122 души. От общия брой задържани - 58 са хванати на зелена граница и 61 на ГКПП на българо-турската граница, двама на българо-гръцка зелена граница и гражданин на трета страна на българо-румънска зелена граница.